28. travnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Avion, sporazum s općinama, amandman za više novca, 112 preporuka… Osijek pobijedio komarce…

4 min read
Poslije 14 godina poletio je avion, prvi puta postignut sporazum Grada Osijeka s okolnim općinama, gradonačelnik Osijeka Ivan Radić dobio dodatnih 600.000 eura iz državne 'kase'

Koliko je komaraca sinoć bilo u Osijeku? Koliko je lakše koračati posljednjih dana gradom? ‘Rat’ je, čini se, dobiven. A silni su ove godine organizacijski napori uloženi othrvati se jednoj od najzahtjevnijih sezona, godini visokog vodostaja i aktivacije starih legla komaraca. Poslije 14 godina poletio je avion, prvi puta postignut sporazum Grada Osijeka s okolnim općinama, gradonačelnik Osijeka Ivan Radić dobio dodatnih 600.000 eura iz državne ‘kase’ za tretmane komaraca…, ‘udaralo’ se u 112 preporuka, u naletima u 24 sata na širokom području grada i oko grada.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Vodostaj Drave kod Osijeka oko 20-og u svibnju prešao je +370 centimetara. To je onaj ‘romantični trenutak’ prelijevanja Drave kod pješačkog mosta, na najnižoj točki promenade, u smjeru ZOO vrta. Međutim, kada se to dogodi, to samo znači kako je Drava ‘zaplivala’ izvan korita odavno gdje nema obaloutvrde, kako je tada Pampas bio dobrano poplavljen, kao i šumarci prema Dardi, okolica Sarvaša…, svakako Kopački rit zbog Dunava. Značilo je to i kako su jajašca poplavnih komaraca dočekala ‘svojih pet minuta’ za aktivaciju, polegnuta godinama prije, kod posljednjeg takvog prelijevanja. Osijek se u tom trenutku suočio s nevjerojatnim brojkama komaraca u gradu, od kojih je 95% stiglo iz okolnih općina, a samo 5% ‘uzgojeno’ u buradima kišnice, na bajeru… Valjalo je djelovati munjevito.

Prvi puta poslije više desetljeća Osijek je podigao avion iznad grada, jer je izvođač adulcitnih aviotretmana nabavio ‘dvomotorac’ kako bi nesmetano kružio iznad urbanog područja. Vrlo brzo sklopljen je i sporazum s okolnim općinama, a kakvog nikada do sada nije bilo, u kojem Grad Osijek sufinancira larvicidne tretmane i tretmane rubnih područja, a kako bi pomogao i njima i sebi. Na sugestiju struke iz NZJZ-a OBŽ krenuli su se nizati tretmani, a za koje se pokazalo da najblje djeluju provedu li se na više lokacija istovremeno, sve zajedno u 24 sata.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Gradonačelnik Osijeka Ivan Radić istvoremeno je, uz pripremljena gradska sredstva za tretmane komaraca, lobirao i u Saboru, uz saborskog zastupnika Gorana Ivanovića, kod premijera Andreja Plenkovića. Iz državne blagajne Osijeku je osigurano još 600.000 eura. Bio je to jedini prihvaćeni amandman od 170 predloženih na rebalans državnog proračuna.

Osijek je ‘tukao’ sukladno ukupno 112 preporuka NZJZ-a OBŽ, ‘skraćivao za glavu’ prvu generaciju komaraca, potom i drugu, ponavljao tretmane gdje nisu bili uspješni, a kada je vodostaj značajnije opao i kada je bilo izvjesno da neće biti aktivacije nekog novog legla, valjalo je ‘dotući’ i treću generaciju. U jednom trenutku zamjenik gradonačelnika Osijeka Dragan Vulin ustvrdio je kako se ‘borba najzad dobiva’ i kako se ‘zadaje konačni udarac’.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

‘Svjetlo na kraju tunela’ viđeno je bilo u više navrata, svaki puta kada bi Osijek upješno udario po jednoj od generacija komaraca. Tako je, primjerice od 9. do 11 lipnja, kod Iktusa, broj komaraca s 12,5 tisuća pao na oko 500, na Pampasu s više od 5 tisuća na 400. Bio je to broj onih uhvaćenih u klopki, zrcalnog primjera o njihovoj stvarnoj ranijoj i kasnijoj brojnosti.

– S obzirom na životni vijek prve tri generacije komaraca i, što je najvažnije, izostanak novih vodnih valova na Dunavu i Dravi, očekujemo da će njihov broj iz tjedna u tjedan biti sve manji, a mi ćemo i dalje nastaviti odrađivati sve nove preporuke – kazao je zamjenik gradonačelnika Dragan Vulin 1. srpnja, kada su tretmani bili uspješni na većini lokacija iznad 90%, kada je smanjenje broja komaraca na lokaciji Đavolja Greda, pirmjerice, palo na 8.000 u klopkama, dok ih je prije toga bilo i 25.000.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Dana 28. lipnja 2021. NZJZ OBŽ proveo je i monitoring ličinki komaraca na području grada Osijeka na 21 postaji. Rezultati monitoringa ukazuju kako na područjima neposredno uz grad nema prisutnih trajnih legla komaraca, međutim – u klopkama na području Kopačkog rita i dalje je prisutna visoka razina brojnosti odraslih komaraca (39 138 komaraca po klopci) – rečeno je prethodnog dana na jednoj od redovitih konferencija za novinstvo Grada Osijeka, nakon čega je uslijedio još jedan tretman.

– …kako je ovo treća generacija, u svom životnom vijeku od 30 dana, sada na vrhuncu, obavit ćemo najbolje ‘udare’ i značajno smanjiti njihovu brojnost i neko vrijeme imati mira, do nekog novog porasta vodostaja. A prognoze kazuju da takvo što neće biti skoro – bila je jedna od ‘zlatnih rečenica’ Dragana Vulina posljednjih dana.

Foto: OsijekExpress.com (arhiva, ilustracija)