18. svibnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Zbog afričke svinjske kuge u Slavoniji postavljeni policijski punktovi na točkama mogućeg ilegalnog prometa…

2 min read
...postavljeni su punktovi s policijskim nadzorom na 8 točki na kojima je povećan rizik za pojavu potencijalnog ilegalnog prometa...

– Od prvog slučaja afričke svinjske kuge na području Hrvatske ova bolest je potvrđena na ukupno 22 gospodarstva u Vukovarsko-srijemskoj županiji – potvrdilo je jučer Ministarstvo poljoprivrede.

– Jučer je otklonjena sumnja na pojavu afričke svinjske kuge na dva gospodarstva, dok je zabilježen prvi slučaj pojave bolesti kod divlje svinje na području Gunje.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Pristupilo se i dodatnim mjerama sprječavanja ilegalnog prometa živih svinja i svinjskog mesa u cilju zaustavljanja daljnjeg širenja zaraze. Naime, postavljeni su punktovi s policijskim nadzorom na 8 točki na kojima je povećan rizik za pojavu potencijalnog ilegalnog prometa na području općina koje se nalaze u zoni zaštite. 

– Ministarstvo poljoprivrede odredilo je i dodatnu žurnu pomoć uzgajivačima na zaraženom području, pri čemu je 568 gospodarstava već zaprimilo sredstva za dezinfekciju i opremu za izradu dezinfekcijskih barijera.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Prekjučer je u postupak elektronskog savjetovanja upućen i Nacrt prijedloga Pravilnika o oznakama zdravstvene ispravnosti, identifikacijskim oznakama i posebnim oznakama hrane životinjskog podrijetla te utvrđivanju popisa objekata za umanjenje rizika od afričke svinjske kuge kojim se propisuje oblik i sadržaj oznaka zdravstvene ispravnosti i identifikacijskih oznaka kojima mora biti označena hrana životinjskog podrijetla u svrhu stavljanja na tržište, oblik i sadržaj posebnih oznaka kojima mora biti označena hrana životinjskog podrijetla te postupak određivanja objekata za umanjenje rizika od afričke svinjske kuge.

– Podsjetimo, na snazi je Naredba o mjerama kontrole za suzbijanje afričke svinjske kuge u Republici Hrvatskoj uz prateće Rješenje o određivanju zona ograničenja koje se odnosi na područje Vukovarsko-srijemske županije.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Ministarstvo poljoprivrede i Državni inspektorat čine sve kako bi se ASK lokalizirala i što prije iskorijenila sa zaraženog područja i kako bi se spriječilo njeno daljnje širenje, no veliku ulogu u širenju ima i ljudski faktor.

– Naglašavamo kako se svi držatelji svinja trebaju strogo pridržavati svih propisanih mjera te svih mjera koje odredi Ministarstvo poljoprivrede i veterinarska inspekcija. Svako uginuće ili bolest u svinja žurno se mora prijaviti veterinaru te je najstrože zabranjeno zakapanje uginulih svinja ili odvoz lešina bez prethodne prijave veterinarima – zaključuju iz ministarstva.

Foto: Pixabay (ilustracija)