19. lipnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Centar 112 upozorava: Sljedeća dva dana može doći do probijanja ‘zvučnog zida’ iznad nas…

2 min read
Pa iako brojni avione MIG-21 doživljavaju 'kantama', riječ je zapravo o jednom od najbržih aviona i danas, desetljećima poslije, s maksimalnom brzinom većom od 2.000 km/h.

Obično je to javlja MORH, ali sada se oglasio i Županijski centar 112 Osječko-baranjske županije. Sljedeća dva dana se, naime, očekuje probijanje ‘zvučnog zida’ iznad Slavonije, obzirom da će naša eskadrila imati redovite letačke aktivnosti.

Pa iako brojni avione MIG-21 doživljavaju ‘kantama’, riječ je zapravo o jednom od najbržih aviona i danas, desetljećima poslije, s maksimalnom brzinom većom od 2.000 km/h. NATO ga zove ‘Fishbed’, a zamišljen je svojedibno kao presretač, ‘interceptor’.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– U okviru planiranih zadaća Hrvatskog ratnog zrakoplovstva piloti 191. eskadrile lovačkih aviona 91. krila, moguće da će 27. i 28.srpnja. 2023 provoditi redovite letačke aktivnosti tijekom kojih se može očekivati probijanje zvučnog zida i to na području Zagrebačke, Bjelovarsko-bilogorske, Koprivničko-križevačke, Požeško-slavonske, Osječko-baranjske, Virovitičko-podravske, županije na visini iznad 10.000 metara, uz pridržavanje svih sigurnosnih mjera – javlja Centar 112 OBŽ.

Istina, teško je da se probijanje ‘zvučnog zida’ dogodi iznad Osječko-baranjske županije, jer avioni, s obzirom na blizini granice sa svih strana Slavonije, nemaju gdje ‘uzeti zalet’, ali nije nemoguće.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Hrvatsko ratno zrakoplovstvo sve svoje aktivnosti provodi u područjima propisanih zona letova sukladno regulativi i pravilima koji reguliraju uporabu zračnog prostora u Republici Hrvatskoj – dodaju iz Centra 112. i zaključuju…

– Tijekom provedbe planiranog leta i uslijed probijanja zvučnog zida očekuje se kratkotrajna pojačana buka te molimo građane za strpljenje i razumijevanje.

Foto: Pixabay (ilustracija)