1. prosinca 2023.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Proglašene Redovne mjere u Osijeku i okolici! Očekuje se vodostaj od +470 centimetara!?

4 min read
Šetnica Osijeka na lijevoj obali će 'plivati' oko jednog metra. U naselju Karašica već se grade barijere. Osječko-baranjska županija, Hrvatske vode i Grad Osijek, kao sastavnice Stožera Civilne zaštite jučer su imali izvanredni sastanak.

Vodostaj Drave kod Osijeka jutros u 7 sati bio je +180 centimetara. Iako je to 20 centimetara od Pripremnog stanja obrane od poplava, čak 170 centimetara od Redovnih mjera obrane od poplava, jučer je proglašena upravo potonja mjera, potvrdio je to jutros i Županijski centar 112 Osječko-baranjske županije. Jer, sve su prilike da će vodostaj Drave kod Osijeka dostići čak +470 centimetara u sljedećih nekoliko dana. Naime, u svibnju je dosegnuo +370, a sada se očekuje metar više.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Hrvatske vode, Centar obrane od poplava Osijek je, poradi nadolazećeg vodenog vala na rijeci Dravi, dana 5.8.2023. u 7 sati donio rješenje o redovnim mjerama obrane od poplave na području gradova Osijek, Valpovo, Belišće i Donji Miholjac te općina Bilje, Darda, Čeminac, Jagodnjak, Erdut, Petrijevci, Petlovac, Marijanci, Viljevo i Podravska Moslavina u Osječko-baranjskoj županiji – javio je jutros Centar 112, dok je ranije najavljeno, prethodno dana, kako će vodostaj biti metar viši od onog u svibnju.

Šetnica Osijeka na lijevoj obali će ‘plivati’ oko jednog metra. U naselju Karašica već se grade barijere. Osječko-baranjska županija, Hrvatske vode i Grad Osijek, kao sastavnice Stožera Civilne zaštite jučer su imali izvanredni sastanak.

Podsjećamo…

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– U narednom razdoblju od nekoliko dana očekuje se vrh vodnog vala u Osijeku, s njim i visok vodostaj Drave. Očekujemo za metar viši vodostaj nego u svibnju – kazao je uvodno zamjenik gradonačelnika Osijeka Dragan Vulin, a nakon što je održan sastanak Stožera Civilne zaštite Osječko-baranjske županije.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

To znači kako će lijeva obala Drave, šetnica od Pješačkog mosta prema ZOO vrtu plaviti za oko jedan metar.

– Budite oprezni. Ne idite na šetnicu koja će biti popavljena jedan metar na lijevoj obali – kazao je nadalje Vulin.

– Ne očekujemo problematične točke na području Osijeka, osim lijeve obale, ali to je i predviđeno obranama od poplava – zaključio je.

Inače, moguće je da će voda doprijeti i do ZOO vrta u Osijeku, svakako da će na Kopiki voda narasti, na dravskom kupalištu, ali sve operativne snage su pripremne. Vrh stiže sredinom sljedećeg tjedna.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Jučer u 15 sati Drava kod Osijeka bila je na +106 centimetara. Već tada rasla je za oko 3 centimetra na sat, a trend se nastavio i u 15 sati danas, u subotu 5. kolovoza, vodostaj Drave kod Osijeka bio je +161 centimetar. U samo 24 sata Drava je narasla za više od pola metra, u zadnjih 48 sati za više od 80 centimetara. Uzimajući u obzir da se porast vodostaja očekuje i nadalje, sastao se Stožer Civilne zaptite Osječko-baranjske županije.

Izjave nakon održane sjednice Stožera civilne zaštite OBŽ povodom redovne obrane od poplava dali su Mato Lukić, načelnik Stožera i zamjenik župana, Mario Spajić iz Hrvatskih voda, zamjenik rukovoditelja sektora, uz njih i Dragan Vulin, zamjenik gradonačelnika Osijeka.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Hrvatske vode izdale rješenje za redovne mjere obrane od poplava. Dogovorili smo određene radnje kako ne bi smo kasnili, kako bi bili pripravni dođe li do visokog vodnog vala. Danas ćemo izdati rješenja za poduzimanje određenih radnji. proširenje puteva i slično, kako bi oprema stigla na mjesta gdje se može ukazati potreba – rekao je zamjenik župana OBŽ Mato Lukić, ujedno i načelnik Stožera Civilne zaštite Osječko-baranjske županije.

– U skladu s hidrološkom situacijom na slivovima Drave i Dunava i u skladu s prognozama, Hrvatske vode izdale su rješenje za redovne mjere na rijeci Dravi, na pritocima… Reagirali smo jučer, odmah, obišli teren, provjerili ispravnost… U ovom trenutku imamo aktivne mjere u naselju Karašica, postavljaju se ‘box barijere’. Očekujem da neće biti ugroze za stanovništvo – nastavio je Mario Spajić iz Hrvatskih voda.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Razmijevanja radi, u Osijeku se pripremno stanje obrane od poplava proglašava na +200, redovne mjere na +350, izvarnedne mjere na +500, a izvanredno stanje na +550 centimetara. Najviši vodostaj ikada u Osijeku bio je 25. lipnja 1965. godine, +542 centimetra. Od tada na ovamo Osijek je izgradio obaloutvrdu i šetnicu čime je osigurao urbana područja. Također, valja reći i da je ovoga ljeta vodostaj Drave kod Osijeka rastao malo iznad +370 centimetara, što je bilo dovoljno za izlijevanje Drave kod Pješačkog mosta, odnosno po Pampasu… Na vodostaj Drave kod Osijeka utječu ponajviše oborine u gornjem toku, najmanje kiša u Osijeku i okolici. Utjecaja, razumije se, ima i Dunav. Ali, svakako utjecaja imaju i pritoke u Slavoniji. A zbog njih se možda ponajviše sastanak i održao.

Foto: OBŽ (screenshot)


Facebook Comments