30. rujna 2023.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Da, u Osijeku su palili ‘vještice’! U novom romanu Ivane Šojat otkriva se surova istina… Rogus!

2 min read

Višestruko nagrađena osječka i hrvatska književnica sutra predstavlja svoj novi roman i ponovno nas vodi u osječku povijest. Njezinim romanom odlazimo u vrijeme kada su u Osijeku palili ‘vještice’.

– Nakon Zmajeva koji ne lete, Unterstadta,  Ničijih sinova, Jom Kipura, Ezana, Štajgi ili put(a)u maglu, Oblaka čvoraka, Emeta i drugih priča…, pa prošlogodišnjeg romana Sama, Ivana Šojat već ove godine dovršila je i svoj novi naslov, povijesno smješten u područje Osijeka, u davnu 1748. kada je u Gornjem gradu, tadašnjoj Gornjoj varoši, gorjela lomača, a u njoj – ‘vještica’ – najavljuje Kulturni centar novi roman i predstavljanje istog na OLJK-u.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

OLJK u svom finalu predstavlja roman Ivane Šojat. Sutra, u četvrtak u 19 sati u Arheološkom muzeju u Osijeku bit će održana promocija romana Rogus, a uz književnicu, o romanu će govoriti i urednik izdanja Seid Serdarević. Ulaz na ovu književnu večer OLJK-a je, naravno, besplatan.

– Povijesne knjige pamte povijesno ujedinjenje tri gradske cjeline: Gornjeg grada, Donjeg grada i Tvrđe u grad Osijek koji i kakav danas poznajemo, a roman Rogus vodi nas u manje poznata društveno povijesna zbivanja 38 godina prije. Kroz roman, autorica problematizira pitanje položaja žena u društvu te i ovaj put, maestralno izabire vrijeme, mjesto i način kroz koja će se ta pitanja aktualizirati – važno je znati o romanu, kao i ovo…  

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– U Rogusu, mlada osječka arheologinja Angelina Pavković na životnoj je prekretnici: obožava svoj posao, ali sve drugo postalo je kolotečina. Svjesna je da dalje ovako ne ide. Žarko želi upisati doktorat, a sa svojim partnerom, perspektivnim fizičarem Jakovom, nikako da pronađe zajednički jezik. Kada na jednom osječkom lokalitetu otkrije mjesto gdje su spaljivali vještice, život joj se okrene naglavce. Zainteresira je slučaj prezimenjakinje joj Anice Pavković, posljednje spaljene vještice u Osijeku 1748. godine.

– Ivana Šojat u Rogusu fascinantno spaja dva svijeta, dva Osijeka, suvremeni i barokni, te pripovijeda o ženama koje se i danas kao i prije gotovo tristo godina jednako bore za svoje pozicije u muškom svijetu. Junakinje Rogusa stvarne su u svojim strahovima, kao i u svojoj snazi da izdrže najokrutnija mučenja i pobijede smrt, kao posljednja “vještica”, te da se izbore za sebe, svoje snove, ljubav i strast poput Angeline – stoji u predgovoru izdanju.

Foto: OsijekExpress.com (arhiva, ilustracija) & KC (screenshot)