22. rujna 2023.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

FOTO Ovo je tramvaj koji dolazi u Osijek! Potpisan ugovor o nabavi niskopodnih tramvaja!

3 min read

Novi niskopodni tramvaji stižu u Osijek. Onoga trenutka kada se ponovno, po dovršenju rekonstrukcije i obnove tramvajske pruge, uspostavi tramvajski promet u Osijeku, ‘šinama’ će vrlo brzo potom kliziti posljednji ‘krik’ tehnologije. Grad koji je prvi imao tramvaj u Hrvatskoj zaslužuje biti i najbolji u Hrvatskoj. Prvi novi tramvaji dolaze u ožujku ’25. godine.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Danas je u Kuhačevoj 9, u Gradskom poglavarstvu, pred gradonačelnikom Osijeka Ivanom Radićem, svakako i zamjenikom župana OBŽ Matom Lukićem svečano potpisan ugovor o nabavi novih niskopodnih tramvaja za potrebe modernizacije tramvajskog voznog parka u Osijeku. Ugovor su potpisali direktor GPP-a Goran Pajnić i predsjednik Uprave Končar Električnih vozila Josip Ninić.

– Grad Osijek je grad prvog hrvatskog tramvaja. Imamo bogatu prošlost, ali i veliku i lijepu budućnost. Dolazi novih 10 niskopodnih tramvaja vrijednih 25 milijuna eura, od čega su 20 milijuna bespovratna sredstva. Veliki je ovo trenutak za grad, jer posljednji novi tramvaji došli su prije 40 godina. Bit će ovo važan i velik iskorak za sigurnost putnika, za veću brzinu, ali i ekološki puno prihvatljiviji trenutak. Preduvjet je modernizacija tramvajske infrastrukture koju smo započeli u ožujku prošle godine. To je 23,5 kilometara, vrijednosti preko 30 milijuna eura, od čega je u rokovima do sada dovršeno 60% posla. Ogroman je to posao, koji će uskoro biti i završen. A prvi novi niskopodni tramvaji dolaze u Osijeku u ožujku ’25. godine, ostali do rujna ’25. – kazao je nakon potpisivanja ugovora gradonačelnik Osijeka Ivan Radić, čestitavši GPP-u i Končaru na potpisu ugovora.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Zamjenik župana OBŽ Mato Lukić pridružio se čestitkama na potpisanom ugovoru, radujući se hrvatskom proizvodu kojeg ćemo u Osijeku koristiti, dodajući kako je tramvaj ‘brand’ Osijeka. – Jedva čekamo nove tramvaje – dodao je na kraju Lukić.

Predsjednik Uprave Končara Gordan Kolak je kazao kako na izradi tramvaja sudjeluju domaće kompanije, kako naša pamet i tehnologija imaju sve, dodajući da je Končar već plasirao tramvaje i na inozemno tržište. Dodao je i da se raduje biti dijelom priče razvoja Osijeka, da zahvaljuje na ukazanom povjerenju… Ispred SAFU-a govorio je ravnatelj Dragan Jelić, kazavši kako Osijek najviše povlači sredstva europskih fondova, što oni u SAFU-u najbolje vide, a ovo je danas još jedan dokaz tomu, dodajući i to da je siguran kako ćemo se u Osijeku često viđati, jer već je bio na otvaranju podvožnjaka. Govorila je još i Ina Topić, ravnateljica Sektora za EU fondove i strateško planiranje MMPI.

Prije nego pogledate galeriju fotografija, vrijedi dodati i ovo – riječ je o Končarevu modelu 2500. Tramvaj je dugačak 20,8 metara i kapacitet mu je 135 putnika od čega su 44 sjedeća mjesta. Tramvaj ima i ponešto autonomije, vlastite energije, da u slučaju kvara naponske mreže, može stići do sljedeće stanice, maknuti se iz raskrižja i slično…

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Foto: Grad Osijek (screenshot)


Centar za postavke privatnosti

Obavezno

Potrebni kolačići za funkcioniranje stranice.

gdpr,

Analytics

Ovi kolačići pomažu nam pratiti Vašu interakciju sa stranicom i detektirati eventualne probleme.

_gat, _ga, _gid

Analytics

Other