1. listopada 2023.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

U mrkloj noći, u 2:30 sati, ulicama Vinkovaca hodao s mačetom!

2 min read
...zatečen kako se pješice kreće dok je u ruci držao hladno oružje „mačeta“, koje je u skladu sa zakonom svrstano u oružje „D“ kategorije.

Ne tako davno čitali smo u izvješću DORH-a o napadu mačem i mačetom na policijske službenike koji su zbog nasilja u obitelji stigli na izvjesnu adresu, no u ovom, jednom sasvim drugom slučaju, jedan je Vinkovčanin otvorio sasvim novu ‘ljestvicu gluposti’… On je s mačetom šetao ulicama u noći.

– Policijski službenici Policijske postaje Vinkovci su 9. rujna oko 2,30 sati u Vinkovcima postupali prema 28-godišnjem hrvatskom državljaninu, koji ima prijavljeno prebivalište u Vinkovcima… – javlja policija i navodi…

– …jer je pritom zatečen kako se pješice kreće dok je u ruci držao hladno oružje „mačeta“, koje je u skladu sa zakonom svrstano u oružje „D“ kategorije.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Tijekom kriminalističkog istraživanja 28-godišnjaku je utvrđena prisutnost alkohola u organizmu, oduzeto mu je navedeno oružje…

– …te će nadležnom prekršajnom sudu biti dostavljen optužni prijedlog, zbog sumnje da je svojim ponašanjem ostvario obilježja prekršaja iz članka 29. stavaka 3. i 5. Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana – zaključuje policija.

Inače, Zakon kaže ovako…

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Članak 29. (3) Građanin ne smije nositi oružje kada je pod utjecajem droga, lijekova ili drugih omamljujućih sredstava ili ako u krvi ima alkohola iznad 0,50 g/kg, odnosno odgovarajući iznos miligrama u litri izdahnutog zraka odnosno kada je u takvom stanju da nije u mogućnosti shvatiti značenje svojeg postupanja odnosno vladati svojom voljom – (5) Oružje kategorije B, C i D se na javnom mjestu ne smije učiniti vidljivim drugim građanima, odnosno nositi na način koji građane uznemiruje.

Članak 71. (1) Novčanom kaznom od 3000,00 do 15.000,00 kuna ili kaznom zatvora do 30 dana kaznit će se za prekršaj fizička osoba koja… 4. nosi oružje kada je pod utjecajem droga, lijekova ili drugih omamljujućih sredstava ili kada u krvi ima alkohola iznad 0,50 g/kg, odnosno odgovarajući iznos miligrama u litri izdahnutog zraka odnosno kada je u takvom stanju da nije u mogućnosti shvatiti značenje svojeg postupanja odnosno vladati svojom voljom (članak 29. stavak 3.) – 6. oružje kategorije B, C i D nosi na javnim mjestima na način kojim se uznemiruju građani i da je vidljivo drugim građanima (članak 29. stavak 5.)

Foto: Pixabay (ilustracija)