1. prosinca 2023.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Stižu kamere koje ‘znaju’ jeste li kočili prije i/li jeste li ubrzali poslije…

1 min read
Naime, jedan radar nalazi se ispred fiksne kamere. Taj će znati kojom ste zaista brzinom išli, jeste li od njega do kamere kočili, a drugi mobilni radar, može se nalaziti i više od kilometra nakon kamere.

Stisnete li kočnicu prije kamere, ona će znati, ubrzate li poslije kamere, ona će znati… N1 prenosi informaciju TopGeara o inovaciji u sustavu mjerenja brzine koji je isproban u Španjolskoj i moguće je, ide u primjenu na europske ceste, posljedično i kod nas (!?).

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Te kamere sposobnost detektirati naglo kočenje neposredno prije kamere ili ubrzanje nakon prolaska. O čemu se radi? S obje strane fiksne kamere za brzinu nalaze se mobilni radari, piše TopGear, prenosi N1. Pojednostavljeno, puno ispred kamere je radar, ali i iza, ‘vrebaju’.

Naime, jedan radar nalazi se ispred fiksne kamere. Taj će znati kojom ste zaista brzinom išli, jeste li od njega do kamere kočili, a drugi mobilni radar, može se nalaziti i više od kilometra nakon kamere. Prođete li tada brže, snimka vozila, čini se, postoji par kilometara ranije.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Ako se uvedu, ovi uređaji će uhvatiti i kazniti više vozača koji prebrzo voze, potičući više vozača da se pridržavaju zakonskih ograničenja i poboljšaju sigurnost na cestama – rekao je Gary Digva, osnivač Road Angela, tvrtke koja proizvodi kamere.

Foto: MUP (arhiva, ilustracija, screenshot)