18. lipnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Požar je sada pod nadzorom! Veliki požar u Brijestu: Od jutra na ovamo, sve informacije…

6 min read
Vatrogasci na terenu ostaju čitavu noć. Sutra u 8 sati gradonačelnik Radić i župan Anušić obići će požarište.

Prema informacijama iz JVP Osijek požar je lokaliziran i pod nadzorom. Još uvijek je u tijeku aktivno gašenje, kao i natapanje površina s plastikom. Vatrogasci na terenu ostaju čitavu noć. Sutra u 8 sati gradonačelnik Radić i župan Anušić obići će požarište. Vjetar u ovom trenutku je iz smjera S i SZ u postupnom slabljenju (2-4m/s). Od 21:00 sati očekuje se uglavnom slab vjetar (0-3m/s). Nakon ponoći i prema jutru bit će tiho i bez vjetra. Temperatura u padu do 8°C.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA


U 0:40 noćas izbio je požar u prostoru tvrtke Drava International. Od trenutka dojave do sada izgorilo je više tisuća ‘kvadrata’ balirane plastike, tisuće tona, a dim je pokrio naselja južno od Osijeka. Na intervenciji je od jutra do sada bilo više od 180 vatrogasaca uz najmanje 82 vozila, pripadnici dvaju Javnih vatrogasnih postrojbi i 21 DVD-a. Tri su vatrogasca ozlijeđena, od kojih jedan teško, upadanjem u rastopljenu plastiku. Vjetar je toksični dim raznio južno od Osijeka, uslijed čega su SRUUK poruke o potrebi zatvaranja prozora i redukcije izlaska izvan kuća poslane stanovnicima Osječko-baranjske županije, Tordinaca Vukovarsko-srijemske županije, a neslužbene informacije govore da je dim stigao do BiH. Danas nije bilo nastave u 11 škola u županiji, a neke od njih neće raditi ni sutra.

Evo ključnih informacija i izjava s požarišta tijekom današnjeg dana, a na koje je došao i glavni zapovjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Slako Tucaković, kazavši kako se razmatralo gašenje i avijacijom, ali od čega se odustalo zbog mogućnosti dodatnog raspršivanja čestica u zrak…

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA


Građani Osijeka su u 4:50 sati na mobilne uređaje putem sustava za rano upozoravanje SRUUK dobili sljedeće upozorenje: „Molimo sve građane da zatvore prozore i ne izlaze na otvoreno bez nužne potrebe zbog mogućeg djelovanja plinova nastalih uslijed požara plastike koji je u tijeku na području Brijest.“


Na požarištu se tijekom dana nalazilo oko 180 vatrogasaca i 82 vatrogasne cisterne, a korišten je i vatrogasni robot za gašenje i razmicanje plastike radi smanjenja širenja požara. Više čitajte iz prvog priopćenja Centra 112 OVDJE.

Tri su vatrogasca ozlijeđena, od kojih jedan teže, upadanjem u šaht s rastopljenom plastikom. Nalazi se u JIL-u KBC-a Osijek. Više o tome čitajte OVDJE.

Grad Osijek na dispoziciju je stavio gradska poduzeća Unikom i Vodovod za razmještanje plastične mase mehanizacijom.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Osječko-baranjska županija evakuirala je radnike iz kruga poduzeća, a Grad Osijek ih interventno smjetio u dvoranu Jug 2. Više o tome čitajte OVDJE.

Škole u gradu Osijeku održavale su redovitu nastavu, ali budući da je vjetar nosio i nosi dim i čestice izgorjele plastike prema naseljima Antunovac, Ernestinovo, Ivanovac, Laslovo, Čepin i Vuka, po preporuci Stožera nije održana redovita nastava u tim školama.

Malo iza 9 sati za promet je zatvorena cesta od Brijesta prema Antunovcu, da bi ponovno otvorena za promet bila iza 15 sati.

Mjerne postaje za kakvoću zraka u Osijeku nisu pokazale odstupanja, jer je vjetar čestice nosio južno od grada, ali su najavljene mobilne mjerne stanice za kakvoću zraka izvan Osijeka. Više o tome čitajte OVDJE.

Rastopljena plastika tekla je kanalima uz požarište, a Grad Osijek i Vodovod zatvorili su kanale radi sprječavanja širenja plastike kanalima do pročistača vode u Osijeku.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Nastavni zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije izdao je preporuke kako se ponašati općenito i izvan kuće u nastalim okolnostima. Više o tome čitajte OVDJE.


– Vatrogasci su zaista nadljudskim snagama cijelu noć nastojali ugasiti požar, što je snažan vjetar od jutra još dodatno otežavao. Usporili su širenje vatre i tako spriječili još veću katastrofu jer su svi objekti u tvrtki puni zapaljivih tekućina i tvari, plinskih boca i boca s kisikom, što se strojevima prebacivalo na druga mjesta kako ne bi došlo do eksplozije i još veće tragedije. Požar će vjerojatno trajati dugo jer je riječ o tisućama kvadrata prešane plastike – rekao je Mato Lukić, načelnik Stožera CZ OBŽ. O tome više čitajte OVDJE.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– To je u nadležnosti inspekcije koja će morati doći ovdje i utvrditi uzroke požara, ali i odgovornost vlasnika u čijoj je nadležnosti briga ne samo o hidrantskom sustavu, već i svemu unutar tvornice. Podsjećam, požar ovakvih razmjera još nije zabilježen, bilo ih je na ovom području, ali ne ovakav te je potrebno poduzeti sve mjere u skladu sa zakonima Republike Hrvatske. Gori mljevena plastika, uskladištena plastika, a nažalost ovo nije prvi takav požar u tvornici. Ekipa koja je gasila požar od njegova nastanka je zbrinuta u KBC-u Osijek radi pretraga i prema informacijama nije došlo do trovanja i sličnih ozljeda, a zamijenile su ih nove snage koje su nastavile s gašenjem požara. On će biti aktivan sigurno tijekom cijelog dana, a vatrogasci će zajedno s ostalim pripadnicima civilne zaštite i robotom uložiti sve napore da ga što prije stave pod kontrolu. Pohvaljujem rad i gradskog i županijskog stožera civilne zaštite koji su poduzeli sve raspoložive mjere. Ono što je sad potrebno je neprestana kontrola kakvoće zraka, tla i vode, osobito u smjeru vjetra, koji je za sada sjeverni i sjeveroistočni. Preporuka građanima je da zatvore prozore i da se pridržavaju uputa stožera. Važno je istaknuti da smo iz skladišta uspjeli izmaknuti sve zapaljive tekućine, no treba i dalje biti na oprezu zbog gustog dima i nepristupačnog terena oko tvornice – kazao je zapovjednik Slavko Tucaković. Više čitajte OVDJE.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Ovim putem tražim da se pošalju stručnjaci iz Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“ kako bi utvrdili razloge izbijanja požara i propuste vlasnika ovog objekta na koje već 20 godina upozoravamo i na neki način pokušavamo izvijestiti nadležne službe da obrate pozornost na koji način se ovdje deponiraju milijuni tona plastike bez ikakve kontrole, a koje su izazvale ovaj požar. Ovo je situacija velike i opasne ugroze ne samo za stanovnike Osječko-baranjske županije, već i puno šire jer će saniranje ovog područja trajati godinama te će iziskivati puno novčanih sredstava koje treba snositi vlasnik objekta, ali i sve one institucije koje nisu na vrijeme reagirale. Svi mi koji ovdje živimo bili smo svjesni da će prije ili kasnije doći do ovakve katastrofe, s obzirom da je ovdje gorjelo već nekoliko puta. Očekujemo odgovore svih nadležnih u skorom razdoblju na sva pitanja koja muče javnost, pa i na ono o ispravnosti hidrantske mreže u tvornici – kazao je župan osječko-baranjski Ivan Anušić. Više čitajte OVDJE.

– Čim je došla dojava o nastanku požara u 00.40 sati, civilni stožeri Grada i Županije su izašli na teren, a vatra se gasila cijelu noć. Prema podacima DHMZ-a trenutna kvaliteta zraka u gradu je zadovoljavajuća, kao i kvaliteta vode. Pojačali smo ispitivanja u Vodovodu Osijek, kao i na našem pročistaču te smo odmah zatvorili podvodnu mrežu kako plastika ne bi ulazila u kanalizaciju. Sve gradske tvrtke, kao i Cesting, stavile su svoje resurse na raspolaganje, a autobusima GPP-a smo prevezli radnike tvrtke do gradske dvorane na Jugu II. Što se tiče rada gradskih škola i vrtića, oni nastavljaju normalno s djelovanjem. Također, apeliram na daljnje istraživanje ovog slučaja svih nadležnih te se zahvaljujem žurnim službama na njihovom angažmanu i doprinosu rješavanja ove situacije – rekao je gradonačelnik Ivan Radić. Više čitajte OVDJE.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Foto: OBŽ, Grad Osijek (screenshot)