18. lipnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

FOTO ‘Scenirano olujno nevrijeme’! U Osijeku obilježen Međunarodni dan smanjenja rizika od katastrofa!

2 min read
Silvana Pirić, voditeljica Službe za prevenciju i pripravnost Područnog ureda civilne zaštite Osijek, izvijestila je kako su učenici odradili vježbu na temu olujno nevrijeme, jer sve češće svjedočimo prirodnim ekstremima.

Povodom Međunarodnog dana smanjenja rizika od katastrofa, a u organizaciji osnovnoškolskih ustanova i Područnog ureda civilne zaštite Osijek, u OŠ Retfala održane su radionice na temu smanjenja rizika od katastrofa uz društvenu igru „Zemlja rizika“, koju je uručio zamjenik gradonačelnika i načelnik Stožera civilne zaštite grada Osijeka Dragan Vulin.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Moramo biti spremni, cijeli sustav mora biti spreman, prije svega ljudi koji su odgovorni u civilnoj zaštiti i svim žurnim službama, ali isto tako djeca. Zato mi je drago što je danas u ovom projektu sudjelovala Osnovna škola Retfala, kao i Osnovna škola Ivana Filipovića, kako bismo upravo najmlađe educirali o tome. Toliko toga se danas, kad govorimo o klimi i klimatskim uvjetima, mijenja da zaista moramo biti spremni na dosta toga kako bismo spriječili prije svega žrtve, ali i materijalnu štetu – poručio je Vulin.

Podsjetio je kako je od početka mandata, odnosno srpnja 2021., na području grada Osijeka bilo nekoliko prirodnih incidenata, od olujnog nevremena praćeno velikim količinama oborina i nošenjem krovova, vodenog vala i najezde komaraca, te nedavnog, najvećeg požara ikad na širem području Osijeka.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Silvana Pirić, voditeljica Službe za prevenciju i pripravnost Područnog ureda civilne zaštite Osijek, izvijestila je kako su učenici odradili vježbu na temu olujno nevrijeme, jer sve češće svjedočimo prirodnim ekstremima.

– Prema scenariju, dogodilo se olujno nevrijeme s nekim posljedicama koje smo operativno sanirali. Provodili smo gašenje požara, spašavanje osoba iz objekta škole, potragu, isto tako i pružanje prve pomoći te zbrinjavanje evakuiranih učenika. Sudjelovali su učenici i djelatnici škole, operativne snage sustava civilne zaštite, znači vatrogasne snage, policijske snage, isto tako i Gradsko društvo Crvenog križa Osijek i HGSS stanica Osijek, a komunikacijska koordinacija i pozivanje snaga išla je preko našeg operativno-komunikacijskog centra 112 – kazala je Pirić.

Igor Kopić, ravnatelj Osnovne škole Retfala rekao je kako škola surađuje s Ravnateljstvom civilne zaštite posljednje tri godine te da učenici naučeno nakon vježbi prezentiraju učenicima drugih škola.

Tekst i foto: Grad Osijek