28. travnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Poruka poslodavcima: Plaće su ključne u odluci radnika hoće li ostati u Hrvatskoj!

3 min read
Konferenciji su također nazočili župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić, državni tajnik Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Domagoj Mikulić, zamjenica gradonačelnika Grada Osijeka Jasenka Crnković te drugi uzvanici.

U organizaciji Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije HAMAG-BICRO danas (18. listopada 2023. godine) u Gospodarskom centru Osječko-baranjske županije održana je Završna konferencija projekta Razvoj mreže poduzetničkih potpornih institucija (PPI) putem Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije – BOND 2. Opći cilj projekta BOND 2 je doprinijeti povećanju razine poduzetničkih aktivnosti stvaranjem povoljnijeg poduzetničkog okruženja diljem Republike Hrvatske te na taj način osigurati stabilan rast i ravnomjeran regionalni razvoj cjelokupnog gospodarstva. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Danas završavamo projekt koji je proveden u dvije faze. Prva je faza završila 2019. godine, a druga sada, čime dovršavamo priču kojom smo zaokružili sve poduzetničke i potporne institucije koje postoje u Hrvatskoj u jednu mrežu koju smo nazvali BOND. Cilj te mreže je da se oni kao područne ispostave HAMAG-a ujedine te standardiziranim uslugama pruže pomoć i podršku poduzetnicima početnicima. U tom smo procesu standardizirali pet usluga, educirali naše partnere, poput razvojnih agencija i inkubatora te razvili mrežu mentora, njih više od 200, uz 450 poduzetnika, u što je uloženo više od 2.000 sati mentoriranja. U svom radu uočili smo kako je poduzetnicima najveći problem doći do informacija o mogućnostima financiranja njihovih projekata, zbog čega smo decentralizirali HAMAG i u svakoj županiji otvorili po jednu ispostavu u kojoj će poduzetnici moći dobiti svu potrebnu pomoć – kazao je predsjednik Uprave HAMAG-BICRO-a Vjeran Vrbanec.

Konferenciji su također nazočili župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić, državni tajnik Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Domagoj Mikulić, zamjenica gradonačelnika Grada Osijeka Jasenka Crnković te drugi uzvanici.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

–  Osječko-baranjska županija ima čak 30 različitih potpora za poduzetnike i obrtnike s našeg područja koje podupire s nešto više od milijun eura godišnje. Te mjere daju i konkretne rezultate vidljive u sve većem broju zaposlenih, u padu broja nezaposlenih te povećanju broja obrta na području županije. Nemamo više problem s radnim mjestima i nezaposlenošću, a poruka poslodavcima je da su plaće ključne u odluci radnika hoće li ostati u Hrvatskoj ili ne. Prema svim istraživanjima plaće su razlog zbog čega netko odlučuje hoće li otići raditi u Njemačku ili Irsku, a uvjeti za normalno funkcioniranje poslovanja u Osječko-baranjskoj županiji postoje, uz potpore koje lokalna i regionalna vlast nude poduzetnicima sa svog područja. Konkretno u Osječko-baranjskoj županiji, broj aktivnih obrta 30. rujna 2023. godine je 6.049, što je 601 obrt više u odnosu na rujan prethodne godine. Također, trenutno je evidentirano 13.477 nezaposlenih osoba, odnosno 411 manje nego prethodnog mjeseca, dok je zaposleno 92.913 osoba, što je 1.081 osoba više nego protekli mjesec ove godine, a 1.574 više nego prošle godine u istom razdoblju. Ono što je ključno za ostanak ljudi, pa čak i povratak iz drugih zemalja, su plaće, zbog čega na neki način apeliram prema poslodavcima, da umjesto ekstra profita koje ostvaruju, povećaju plaće djelatnicima kako bi oni sa svojim obiteljima ostali ovdje i doprinosili našoj zajednici – zaključio je župan Ivan Anušić.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Zamjenica gradonačelnika Grada Osijeka Jasenka Crnković rekla je kako su potporne i poduzetničke institucije izuzetno važne za malo i srednje poduzetništvo, ali i za razvoj gospodarstva grada Osijeka i Osječko-baranjske županije. – Mali i srednji poduzetnici su generatori stvaranja novih radnih mjesta, zbog čega je i ovaj projekt HAMAG BICRO-a iznimno bitan, prije svega u smislu povezivanja i umrežavanja potpornih institucija i njihove stručne i jedinstvene pomoći poduzetnicima početnicima – rekla je.

Tekst i foto: OBŽ