2. svibnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Grad objavio Natječaj za stipendije za učenike i studente, ukupno u 7 kategorija…

2 min read
Učenicima će biti dodijeljene 32 stipendije, od čega 75% za one u obrazovanju za deficitarna zanimanja, dok studente očekuju 52 stipendije, od kojih je 50% studentima koji su upisani na studijske programe iz STEM područja znanosti.

Grad Osijek objavio je natječaj za dodjelu stipendija za ovu školsku godinu, 2023./2024., za učenike i studente. Za učenike se stipendije dodjeljuju u tri kategorije, za deficitarna zanimanja, za darovite učenike i učenike s invaliditetom, dok su studentske stipendije u četiri kategorije, za deficitarna zanimanja, za studijske programe iz STEM područja znanosti, za darovite studente i studente s invaliditetom.

Učenicima će biti dodijeljene 32 stipendije, od čega 75% za one u obrazovanju za deficitarna zanimanja, dok studente očekuju 52 stipendije, od kojih je 50% studentima koji su upisani na studijske programe iz STEM područja znanosti. Visina stipendija iznosi 80 eura mjesečno za učenike i 160 eura za studente.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Pravo sudjelovanja na natječaju za dodjelu stipendije Grada Osijeka imaju učenici i studenti koji udovoljavaju sljedećim uvjetima navedenima u natječaju, od toga da su državljani RH, da su redovito upisani po prvi put u III. ili viši razred četverogodišnje i petogodišnje srednje škole, odnosno u II. ili III. razred trogodišnje strukovne škole, da studiraju u redovitom statusu te su po prvi put upisani u II. ili višu godinu sveučilišnog prijediplomskog studija, sveučilišnog integriranog prijediplomskog i diplomskog studija, stručnog kratkog studija i stručnog prijediplomskog studija odnosno  I.  godinu sveučilišnog diplomskog  studija i stručnog diplomskog studija u Republici Hrvatskoj ili izvan Republike Hrvatske, ali da imaju prebivalište na području grada Osijeka. Više se nalazi u natječaju na mrežnim stranicama Grada.

Deficitarna zanimanja srednje stručne spreme su zidar/zidarica, tesar/tesarica, armirač/armiračica, krojač/krojačica, monter/monterka suhe gradnje, vozač/vozačica motornih vozila, bravar/bravarica, zavarivač/zavarivačica, strojobravar/strojobravarica, elektroinstalater/elektroinstalaterka, elektromonter/elektromonterka, vodoinstalater/vodoinstalaterka, plinoinstalater/plinoinstalaterka, limar/limarica, stolar/stolarica, dimnjačar/dimnjačarka, mesar/mesarica, kuhar/kuharica, konobar/konobarica, građevinski stolar/građevinska stolarica, betonirac/betonirka, medicinska sestra/medicinski tehničar opće njege, tehničar/tehničarka za očnu optiku.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Deficitarna zanimanja visoke stručne spreme su logopedija, edukacijska rehabilitacija, socijalna pedagogija, geografija, nastavnički smjer ili Geografija (dvopredmetni) nastavnički smjer, rani i predškolski odgoj i obrazovanje.

Popis studijskih programa iz STEM područja znanosti obuhvaća medicinu, strojarstvo, matematiku, računarstvo, dentalnu medicinu (Sveučilište u Zagrebu, Rijeci i Splitu), farmaciju, geodeziju i geoinformatiku, veterinarsku medicinu, fiziku, građevinu, elektrotehniku.

– Ugovor o stipendiranju sklapa se za razdoblje od rujna 2023. do lipnja 2024. za učenike, odnosno od listopada 2023. do srpnja 2024. Rok za podnošenje prijava na Natječaj je 3. studenoga  2023. – stoji na mrežnim stranicama Grada, gdje možete pronaći sve obrasce i kondicije natječaja.

Foto: OsijekExpress.com (arhiva, ilustracija)