6. prosinca 2023.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Radni posjet OBŽ trima državama u SAD-u: Obrazovanje, ulaganje i briga o braniteljima glavne teme!

5 min read
...izaslanstvo Osječko-baranjske županije predvođeno županom Ivanom Anušićem nedavno je posjetilo Sjedinjene Američke Države.

Osječko-baranjska županija pokrenula je intenzivnu suradnju s hrvatskom zajednicom u Sjedinjenim Američkim Državama, kako gospodarsku kroz ACAP i pojedine investitore na području Županije, tako i kulturnu kroz suradnju sa zajednicama Hrvata. Prepoznavši potencijal daljnjeg razvoja tih odnosa, ali i brojne mogućnosti za gospodarsko i društveno osnaživanje Županije kroz razmjenu iskustava s američkim institucijama i poduzetnicima, izaslanstvo Osječko-baranjske županije predvođeno županom Ivanom Anušićem nedavno je posjetilo Sjedinjene Američke Države.

Prvi dio posjeta održao se u Chicagu, gdje se izaslanstvo susrelo s hrvatskom zajednicom, s kojom Županija održava stalne kontakte.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Hrvatska zajednica u Chicagu broji više od 100.000 Hrvata, odlično su organizirani i povezani u smislu njegovanja hrvatskih običaja, tradicije i kulture. S članovima zajednice razgovarali smo o načinima na koje Osječko-baranjska županija može pomoći pri organizaciji provođenja nastave hrvatskog jezika, a razgovarali smo i o potencijalnim budućim investicijama na području Županije, koje bismo realizirali s hrvatskim poduzetnicima s područja Chicaga – rekao je župan Ivan Anušić, dodavši kako je delegacija prisustvovala i svetoj misi u župi blaženog Alojzija Stepinca.

Zamjenik župana Josip Miletić objasnio je buduće planove vezane uz nastavu hrvatskog jezika u Chicagu.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– U razgovoru s hrvatskom zajednicom upoznali smo se s problematikom uspostavljanja nastave hrvatskog jezika i kulture. Najveći problem trenutno predstavlja nepostojanje kurikuluma te potrebnih materijala za provođenje nastave. U tom smjeru Osječko-baranjska županija, odnosno naš Upravni odjel za obrazovanje i mlade, pomoći će pri kreiranju kurikuluma za provođenje nastave hrvatskog jezika za učenike od 1. do 6. razreda – rekao je Miletić.

Po završetku posjeta Chicagu, izaslanstvo Županije je na poziv Indiana Universityja s predstavnicima Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku održalo zajednički radni posjet sveučilištu, jednom od najboljih u SAD-u s 90.000 studenata. Tema posjeta bila je podrška Županije budućoj suradnji osječkog Sveučilišta i Indiana Universityja s ciljem osnaživanja lokalne zajednice.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Hrvatski obrazovni sustav može puno naučiti na njihovom primjeru uključivanja socijalnih radnika u školsko osoblje i uloge koju socijalni radnici imaju u zajednici s obzirom na sve učestaliju problematiku nasilja, mentalnog zdravlja, zanemarivanja zlostavljane djece u obiteljima kao i pomoć starijim osobama – rekla je pročelnica UO za obrazovanje i mlade OBŽ Miranda Glavaš-Kul.

Župan Anušić dodao je da osobito cijeni pristup koje Sveučilište ima prema pripadnicima oružanih snaga, veteranima i njihovim obiteljima, obzirom na to da u ustroju Sveučilišta postoji Centar za studente veterane i vojnike koji im pomaže u prilagodbi i ostvarenju zajamčenih prava.

Treći dio posjeta održan je u Minneapolisu (Minnesota) u suradnji s veleposlanstvom Republike Hrvatske, s naglaskom na prenošenju iskustava i praksi brige o ratnim veteranima. Na tu temu župan Ivan Anušić i veleposlanik Pjer Šimunović sastali se s povjerenikom i direktorima Ureda za veterane Države Minnesote te s Veteranskim sudom i Nacionalnom Gardom Minnesote.

– Tijekom sastanaka sam se uvjerio u zadivljujuću organizaciju cjelokupnog sustava, pristup djelatnika, ali i podršku javnosti u brizi za ratne veterane. Hrvatska bi u tom pogledu kroz primjer Minnesote i SAD-a mogla unaprijediti naš sustav skrbi o braniteljima, stoga sam i pozvao predstavnike Ureda za ratne veterane na susret s našim Veteranskim centrom i braniteljskim udrugama u Osječko-baranjsku županiju – rekao je župan Anušić.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Izaslanstvo Županije odazvalo se i pozivu u Ukrajinski centar u Minnesoti, kojom prilikom je ukrajinska zajednica predstavila svoj sustav pomoći sunarodnjacima u ratom pogođenoj Ukrajini, a župan je predstavio model kojim Osječko-baranjska županija pomaže Ukrajini i raseljenim osobama od početka rata.

Dio posjeta Minneapolisu posvećen je i sastancima s tvrtkama koje su već uložile ili imaju interes uložiti u širenje svog poslovanja na područje Osječko-baranjske županije, među kojima je i Cortec Corporation u vlasništvu hrvatsko-američkog poduzetnika Borisa Mikšića.

– Cortec Corporation svjetski je predvodnik revolucionarnih tehnologija i inovacija protiv korozije, a zahvaljujući vlasniku Borisu Mikšiću, Cortec je puno više od toga. S tvornicom u Belom Manastiru, ova tvrtka ambasador je i ponos Osječko-baranjske županije, a posjetom Cortec tvornici u Minneapolisu još jednom smo se uvjerili u važnost uloge američko-hrvatskih gospodarstvenika u globalnoj, ali i našoj ekonomiji te u njihovu veliku i trajnu odanost Domovini – zaključio je župan.

O pozitivnoj poduzetničkoj i investicijskoj klimi na istoku Hrvatske svjedoči i ulaganje američke tvrtke Jabil, koja u osječkoj industrijskoj zoni Nemetin gradi tvornicu gdje je za početak  predviđeno 1.500 radnih mjesta, a u konačnici gotovo pet tisuća. Osječko-baranjska županija pratit će i ovu investiciju prilagodbom programa u svojim strukovnim srednjim školama te financiranjem prekvalifikacija kako bi se osiguralo dovoljno stručnog kadra za potrebe američkih investitora.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Završni dio posjeta bio je posvećen hrvatskoj zajednici u Minneapolisu, koja je organizirala svečani prijem u Hrvatskom domu te se tom prilikom brojnoj zajednici obratio i zahvalio i župan Anušić.

– Hrvatski dom u Minneapolisu mjesto je okupljanja naših iseljenika s područja Minnesote, koji sve intenzivnije rade na promicanju kulture i baštine hrvatskog naroda prvenstveno zajedničkim susretima i povezivanjem. Počašćen sam njihovim pozivom na svečani prijem, prilikom kojeg sam im prenio poruku podrške, partnerstva i poštovanja iz Domovine i Osječko-baranjske županije – rekao je Anušić.

Nakon radnog posjeta, Osječko-baranjska županija nastavit će komunikaciju sa zainteresiranim tvrtkama s područja ovih saveznih država, kao i suradnju s hrvatskim zajednicama.

Svakako ćemo veliku pažnju posvetiti suradnji po pitanju skrbi o ratnim veteranima. Treba istaknuti da prenošenje iskustava u ove tri savezne države nije bilo jednosmjerno, značajni su i brojni gospodarski i društveni pokazatelji te projekti čije je uspjehe Osječko-baranjska županija prenijela svojim sugovornicima kao primjer dobre prakse – zaključio je župan Anušić.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Osječko-baranjska županija već niz godina intenzivno razvija suradnju s hrvatskim zajednicama izvan Domovine, svjesni da njihova vjernost matičnoj zemlji i veliko domoljublje mora i zaslužuje biti prepoznato kontinuiranom podrškom i otvorenim vratima suradnje. Isto tako smo svjesni i da budućnost ne samo Osječko-baranjske županije, nego cijele Hrvatske, uvelike leži u odnosu prema našim iseljenicima. Osim što su baštinici  hrvatskog identiteta, kulture i tradicije u cijelom svijetu, ujedno su i velik potencijal za gospodarski i društveni razvoj Republike Hrvatske.

Tekst i foto: OBŽ