6. prosinca 2023.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

FOTO Enogastronomija i agroturizam! Ovo je školski praktikum u Trnavi!

4 min read
Škola ima i 44 hektara zemlje i sigurno će se svime dobro gospodariti - naglasio je zamjenik župana Josip Miletić te dodao da se ovo jedno od brojnih ulaganja na području Općine Trnava.

Srednja strukovna škola Antuna Horvata Đakovo je 2019. godine kupila 100 godina staru povijesnu kuću (slavonsku kuriju) s podrumom i pripadajućim imanjem u Trnavi (na adresi Ivana Meštrovića 66). Već iduće godine tu podižu vinograd s više od 1.700 trsova te kreću s prenamjenom kuće i imanja za potrebe izvođenja nastave. Obavljen je niz građevinskih i obrtničkih zahvata, potom i opremanje, kako bi objekt bio priveden školskoj namjeni. Radovi su izvedeni sredstvima Osječko-baranjske županije i vlastitim sredstvima Škole, s tim da su veliki dio radova obavili učenici i nastavnici ove škole.

Obnovljena povijesna kurija u Trnavi, s novim izgledom i namjenom, danas (3. studenoga 2023. godine) je službeno otvorena kao Školski enogastronomski i agroturistički praktikum Srednje strukovne škole Antuna Horvata Đakovo, koji djeluje u okviru Regionalnog centra kompetentnosti VirtuOS.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Uz učenike i nastavnike, svečanosti su nazočili zamjenik župana Osječko-baranjske županije Josip Miletić, gradonačelnik Grada Đakova Marin Mandarić, načelnica Općine Trnava Irena Mikić Brezina i drugi uzvanici, a sve je pozdravio Mirko Ćurić, ravnatelj SSŠ Antuna Horvata Đakovo, koji je predstavio školu i projekt.

– Uspjeli smo zahvaljujući pomoći Osječko-baranjske županije, našim učenicima i nastavnicima koji su se ovdje aktivirali, RCK VirtuOS preko kojeg smo nabavili opremu te smo danas gotovo kompletirali ovaj objekt koji je namijenjen za edukaciju, i to ne samo učenika naše škole nego je zamišljen kao dio RCK te će poslužiti za dodatnu edukaciju i nove projekte svima koji se bave ovim djelatnostima. Ovo je objekt kojim se možemo ponositi svi, naša Škola, Općina Trnava, Osječko-baranjska županija, pa i cijela regija, a otvoreni smo svima za suradnju – rekao je ravnatelj Mirko Ćurić.

Osječko-baranjska županija financirala je radove na uređenju dvorišta i vanjskih površina Praktikuma Trnava u ukupnom iznosu od 48.962,74 eura. U sklopu prenamjene prostora za terensku nastavu izgrađene su i uređene nove kolne i pješačke površine, kao i 10 parkirnih mjesta. Radovi su započeli  9. kolovoza, a završili su 6. listopada ove godine.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Praktikum je izuzetno dobro napravljen i uvjeren sam da će dobro služiti učenicima, njihovim profesorima i drugim korisnicima. Škola ima i 44 hektara zemlje i sigurno će se svime dobro gospodariti – naglasio je zamjenik župana Josip Miletić te dodao da se ovo jedno od brojnih ulaganja na području Općine Trnava.

Općina Trnava je poznata po svojim vinogradima, vinima i vinarima, pa općinska načelnica Irena Mikić Brezina ističe kako će realizacija ovog projekta doprinijeti boljoj i većoj povezanosti vinara i Srednje strukovne škole. – I do sada smo surađivali na određenim projektima i manifestacijama, a uvijek ima prostora za daljnju suradnju, za što je Općina otvorena – kazala je načelnica te zahvalila svim sudionicima projekta.

Gradonačelnik Grada Đakova Marin Mandarić izrazio je zadovoljstvo realizacijom projekta u Trnavi. Naglasio je da kako SSŠ Antuna Horvata Đakovo koristi više lokacija za potrebe teorijske i praktične nastave, a u tomu posebno mjesto imaju lokacije poput Trnave gdje učenici na terenu mogu konkretno raditi i tako poboljšati svoje obrazovanje.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Strukovno obrazovanje je u fokusu i trebamo ga razvijati, modernizirati i unaprijediti. SSŠ Antuna Horvata je najstarija srednjoškolska ustanova u gradu Đakovu, datira iz 1887. godine, danas je pohađa gotovo 600 učenika u 33 razredna odjela, a učenici se obrazuju za 21 različito zanimanje u trogodišnjem i četverogodišnjem trajanju. To je velika škola s puno učenika koji su nakon školovanja spremni za tržište rada. U sektoru poljoprivrede obrađuju čak 44 hektara zemlje, što pokazuje ozbiljnost škole i svega što učenici tu nauče. Ovaj prostor daje dodanu vrijednost Školi i njihovom obrazovanju jer će učenici moći razvijati svoje kompetencije u različitim područjima, od turizma, enologije, poljoprivrede, vinogradarstva i ostalih djelatnosti – kazala je Miranda Glavaš-Kul, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i mlade OBŽ.

Ravnatelj Ugostiteljsko-turističke škole Osijek Andrej Kristek dodao je da RCK VirtuOS obuhvaća Osječko-baranjsku i Vukovarsku županiju, ali i šire područje. – Uspostavili smo naše poligone za provođenje praktične nastave i vježbi za učenike, nastavnike i odrasle polaznike, kao i sve koji su željni znanja iz područja turizma i ugostiteljstva i ostalog čime se bavimo. Ovo je poseban poligon gdje će učenici moći saznati nešto više o vinu, pa tako i sommelijerstvu, istraživanju vina, sljubljivanju hrane i vina. Učenici će napokon izaći iz okvira učionica te kroz praktičnu nastavu i vježbe u ovako predivnom okruženju stjecati znanja, vještine i sve što im je potrebno da sutra izađu na tržište rada, prilagođeni svemu što tržište od njih očekuje – poručio je Kristek.

Tekst i foto: OBŽ