25. lipnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Rastu vodostaji Mure, Drave i Save! U Osijeku kroz 15 sati Drava narasla za 41 centimetar…

2 min read
U 14 sati bila je +132 centimetra, a sinoć u 23 sata +91. Razumijevanja radi, pripremno stanje proglašava se na +200, a redovne mjere na +350.

– Obilna akumulirana oborina na području Hrvatske te uzvodnih susjednih država uzrokovat će značajan porast vodostaja rijeka Mure, Drave i Save. Prema hidrološkim modelima i daljnjoj prognozi obilne oborine očekuje se nagli porast vodostaja i na manjim pritocima. I danas, zbog obilne i intenzivne oborine te grmljavinskih pljuskova na području Gorskog kotara, Like te cijelog Jadrana i njegove unutrašnjosti postoji mogućnost pojave bujičnih i urbanih poplava – objavilo je Ravnateljstvo Civilne zaštite MUP-a Hrvatske kao upozorenje iz Hrvatskih voda.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Prema trenutnim hidrološkim prognozama maksimalni dotok Drave iz Slovenije očekuje se tijekom noći s petka (3. studeni 2023.) na subotu (4. studeni 2023.) od približno 2200 m3/s, dok bi Mura mogla donijeti 600 – 750 m3/s tijekom subote. Sava također donosi velike količine vode u Hrvatsku gdje bi prema zadnjoj hidrološkoj prognozi danas tijekom poslijepodneva i večeri mogla donijeti do maksimalno 2300 m3/s. Tijekom sutrašnjeg dana će blago opadati i već tijekom nedjelje (5. studenoga 2023.) bi mogla donositi i do 2600 m3/s. Za usporedbu, tijekom nedavne poplave u kolovozu ove godine najviši protok Save iz Slovenije iznosio je oko 3400 m3/s – stoji u objavi DHMZ-a, koja donosi obavijesti i za ostale hrvatske veće rijeke i njihove pritoke.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Kako nam je prije koji dan rekao Željko Kovačević iz Hrvatskih voda, a s prvim najava rasta vodostaja, Dravi kod Osijeka ne prijete ozbiljnije vrijednosti, već se to ponajviše odnosi na gornji tok, a gdje se nalazi više akumulacija HEP-a, kojima se može. ako situacija dozvoljava, itekako regulirati donji tok. Nadalje, što se Drave kod Osijeka tiče, ona je počela rasti za oko 3-4 centimetra na sat, iako je bilo u zadnja 24 sata i većih vrijednosti, do 5 centimetara po satu. U 14 sati bila je +132 centimetra, a sinoć u 23 sata +91. Razumijevanja radi, pripremno stanje proglašava se na +200, a redovne mjere na +350.

Foto: OsijekExpress.com (arhiva)