6. prosinca 2023.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Uzorci na analizi, jedan pacijent otpušten kući… Ponovno se oglasila i Coca-Cola…

5 min read
...u poslijepodnevnim satima danas stigle su i vijesti o sumnjama na nove slučajeve, u Zagrebu.

UPDATE, 9.11.’23. u 19:20 – Slijedi sada istraživanje kako je i do jednog tog slučaja došlo… Ministar zdravstva Vili Beroš kazao je da su nalazi pokazali da se radi o izoliranom slučaju, onome iz Rijeke. – Nema razloga ni panici ni daljem širenju straha. To govorim poglavito sada kada smo zaprimili nalaz provedenih vještačenja u centru Ivan Vučetić – rekao je Beroš medijima. Podsjećamo, rezultati vještačenja tekućine iz čaše u Rijeci pokazali su da se radi o jako lužnatim vodenim otopinama sa pH vrijednostima preko 13. – Ono što nije dobro, nije dobro nasjedati i poklanjati povjerenje lažnim, neprovjerenim porukama, uznemirujućim elementima, jer to samo doprinosi širenju panike i straha. Zasad se čini da se radi samo o jednom dokazanom slučaju kemijske ozljede… – nizao je Beroš, izražavajući uvjerenje da je riječ o izoliranom slučaju. Jer, od 45 ljudi koliko se dosad ukupno javilo na pregled, samo četvero su imali određene promjene na sluznici probavnog trakta, koji mogu, ali i ne moraju biti u vezi s uzimanjem lužnate tvari, ali onakva koncentracija iz slučaja iz Rijeke uvjetovala bi teške tegobe.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Nakon analizom utvrđene lužine, zacijelo sredstva za pranje ili odmašćivanje, u onoj jedinoj jedinoj boci i čaši iz Rijeke, Državni inspektorat objavio je i ostale podatke analize sokova iz Zagreba, a koji kažu da je sve u najboljem redu – Državni inspektorat, sanitarna inspekcija zaprimila je od Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo ispitni izvještaj o kontroli uzorka Coca cola, orginal taste, gazirano osvježavajuće bezalkoholno piće, 500 ml, 11/10/23 s rokom trajanja 11.04.2024.( LOT-a 11/10/23), Coca cola, original taste, pakirano u PET ambalažu, 2 l – 31.03.24.LZC 30.09.23. W07 i Coca cola, zero, gazirano osvježavajuće bezalkoholno piće, 2 l – 29.03.24.LZC 28.09.23. B40, koji su uzeti sa samoposlužnog aparata i iz maloprodajne trgovine u Zagrebu. Sva tri uzorka dostavljena na analizu, analizirana su na pH-vrijednost, metale i metaloide, aditive i perklorate. Utvrđena pH-vrijednost nema sposobnost izazivanja učinka nagrizanja sa simptomima pečenja i boli u probavnom traktu, a ostali ispitani parametri sukladni su propisanim vrijednostima te se na temelju istih uzorak smatra zdravstveno ispravnim – objavio je Državni inspektorat.

— — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — —

UPDATE, 8.11.’23. 19:00 – Uzorak koji je pristigao na mjerenje pH-vrijednosti (kiselost odnosno lužnatost vodenih otopina) nalazi se unutar vrijednosti preporučenih za bezalkoholna pića i sokove – objavio je Državni inspektorat večeras na svojim mrežnim stranicama, nastavljajući… – Državni inspektorat, sanitarna inspekcija zaprimila je od Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo ispitni izvještaj o kontroli uzorka Romerquelle Emotion, osvježavajuće bezalkoholno gazirano piće prirodnom mineralnom vodom i okusom borovnice i nara 0,33 l , najbolje upotrijebiti do; 31.3.2024./L22T04:39RG koji je uzet u ugostiteljskom objektu u Rijeci.

– Uzorak koji je dostavljen na analizu analiziran je na pH-vrijednost, metale i metaloide, pesticide i aditive. Uzorak koji je pristigao na mjerenje pH-vrijednosti (kiselost odnosno lužnatost vodenih otopina) nalazi se unutar vrijednosti preporučenih za bezalkoholna pića i sokove koji se obično kreću u pH-vrijednosti između 2,5 -3,5. Iz dostavljenog ispitnog izvještaja proizlazi da izmjerena pH-vrijednost ne bi trebala imati sposobnost izazivanja učinaka nagrizanja sa simptomima pečenja i boli u usnoj šupljini, jednjaku i želucu te otežanom gutanju. Rezultati analize na aditive i pesticide sukladni su s važećim propisima. Analizirani metali i metaloidi ne pokazuju odstupanja u usporedbi sa maksimalno dopuštenim koncentracijama u prirodnoj mineralnoj vodi.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Sanitarna inspekcija Državnog inspektorat, kako što smo objavili, uz gore navedeni uzorak, na analizu je poslala i jedan uzorak Coca cola, Original taste, Gazirano osvježavajuće bezalkoholno piće, 500 ml, iz samposlužnog aparata te još dva uzorka Coca cola 2 l, Original taste i Zero iz maloprodajne trgovine u Zagrebu. Za navedene uzorke Državni inspektorat još nije zaprimio ispitni izvještaj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Odmah po zaprimanju ispitnog izvještaja Državni inspektorat o istom će obavijestiti javnost. Napominjemo kako se slijedom novih zaprimljenih obavijesti nadležnih tijela vode inspekcijski postupci, provodi uzorkovanje i poduzimaju zakonom pripisane mjere – zaključuje se.

— — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — —

HZJZ analizira uzorke bezalkoholnog pića iz Rijeke koje im je u poslijepodnevnim satima dostavila Sanitarna inspekcija. Rezultati analize bit će poznati sutra, potvrdio je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak, piše večeras Večernji list, dodajući i kako je jedan od dvojice zagrebačkih pacijenata otpušten kući. Jer, poslije jednog slučaja oštećenja jednjaka u Rijeci, pojavila se sumnja na još dva, u Zagrebu. I ti su uzorci izuzeti, doznaje se. Kako govori ministar Beroš, to su dva nevezana slučaja, dva različita pića, punjenja u različitim državama… No, krenimo redom…

Od jutra se društvenim mrežama i aplikacijama cijelom zemljom šire glasovne i tekstualne poruke o mogućem oštećenju jednjaka i želuca popularnim gaziranim pićima, da bi oko podneva stigle i potvrde za jedan slučaj, prvo Zavoda za javno zdravstvo PGŽ, potom i KBC-a u Rijeci, naposljetku i Policijske uprave PGŽ, nakon kojih je reagirao i proizvođač. A u poslijepodnevnim satima danas stigle su i vijesti o sumnjama na nove slučajeve, u Zagrebu.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Nakon prvog slučaja, gdje je po srijedi bila mineralna voda s okusom, reagirala je Coca-Cola priopćenjem, u kojem je stajalo – “Svjesni smo izoliranog slučaja povezanog s jednom staklenom bočicom Romerquelle Emotion Blueberry Pomegranate 330 ml. Izražavamo našu duboku zabrinutost i nadamo se brzom i potpunom oporavku osobe uključene u ovaj slučaj. U potpunosti smo otvoreni za suradnju sa svim nadležnim tijelima”, poručili su iz Coca-Cole Hrvatska.

A onda su stigle i nove informacije. Vili Beroš, ministar zdravstva, za Jutarnji list je kazao kako su se u Zagrebu pojavila dva sumnjiva slučaja – “U KBC-u Zagreb se na opservaciji nalaze dvije mlađe osobe. U stalnom sam kontaktu s bolnicom i za sada se može reći da su stabilno i izvan životne opasnosti” – rekao je Beroš za Jutarnji list. da bi nedugo zatim stigle i nove informacije… – “Potvrđeno je da se radi o istim dijagnozama, ali nije riječ o istim pićima. U Rijeci se radilo o Romerqulleu u staklenoj boci u ugostiteljskom objektu, a u prvom slučaju u Zagrebu radi se o Coca-Coli u plastičnoj boci kupljenoj u automatu na fakultetu…” – rekao je Beroš za Index.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

“Poslujemo prema najvišim standardima kvalitete i zdravstvene ispravnosti, koji prolaze i kroz redovite vanjske kontrole. Usporedno smo proveli detaljnu internu istragu koja nije pokazala nikakve neusklađenosti u našoj proizvodnji. Dodatno, poslali smo uzorke neovisnom akreditiranom laboratoriju na daljnju analizu” – prenosi Dnevnik HRT-a.

Rezultati analiza Inspektorata bit će poznati sutra. Preporuka nema, osim uobičajene, kako je voda najzdravije piće.

Foto: Pixabay (ilustracija)