3. prosinca 2023.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Ivan Anušić novi ministar obrane! Čeka ga saborski odbor, sjednica, ali svi su pristali…

4 min read
Inače, Anušić je dragovoljac i sudionik Domovinskog rata, dugogodišnji političar, nekoć načelnik Općine Antunovac, potom višegodišnji župan Osječko-baranjske županije, što su sve kvalifikacije koje je i premijer naveo kao visoku kvalitativnu razinu za imenovanje ministrom obrane.

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić novi je ministar obran , odnosno to će uskoro postati, kada ga potvrdi Sabor. Objavio je to premijer Andrej Plenković nakon niza unutarstranačkih i konzultacija u Vladi RH. Pred Anušićem je, koji je pristao na funkciju i dužnost, sada saborski odbor, potom plenarna sjednica. Ukoliko dobije potporu postat će ministar obrane, a njegovu dužnost kao župana OBŽ obnašat će Mato Lukić.

Inače, Anušić je potpredsjednik HDZ-a. I iako je njegov dolazak u Vladu u vrijeme konzultacija, oko 12:45 sati, mogao značiti i da je onamo pozvan kao potpredsjednik stranke, unutarstranačke konzultacije obavljene su, sukladno izvješćima medija, ranije jutros, stoga je odmah ‘bilo jasno’ da se imenovanje Anušića ministrom obrane definira kao mogućnost. Tako je i bilo sat poslije.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Novinari su pitali premijera Plenkovića o ranijem ‘sukobu’ njega i Anušića i je li razlog imenovanja bio i mogući odlazak i posljednjeg ministra iz Slavonije, nakon Nataše Tramišak i Marija Banožića, Plenković je kazao kako su on i Anušić u istom timu.

Inače, Anušić je dragovoljac i sudionik Domovinskog rata, dugogodišnji političar, nekoć načelnik Općine Antunovac, potom višegodišnji župan Osječko-baranjske županije, što su sve kvalifikacije koje je i premijer naveo kao visoku kvalitativnu razinu za imenovanje ministrom obrane.

— — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — –

IVAN ANUŠIĆ – Rođen je 13. listopada 1973. godine u Osijeku. Osnovnu školu završio je u Antunovcu te započeo srednjoškolsko obrazovanje u Osijeku. U ožujku 1991. godine sa 17 godina napušta srednju školu u trećem razredu kako bi se priključio dobrovoljačkim odredima. Od lipnja 1991. godine i osnutka 106. brigade ZNG RH, također kao maloljetnik postaje dragovoljac Domovinskog rata i pripadnik te brigade. Tijekom Domovinskog rata bio je pripadnik Zbora narodne garde, 106. i 130. brigade, pripadnik Specijalne policije MUP-a Orao, Vojne policije i 3. Gardijske brigade Hrvatske vojske. Od 1991. do 1995. godine prošao je brojna ratišta u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, od istočne Slavonije, zatim u kolovozu 1992. godine na dubrovačkom području, u siječnju 1993. godine sudjelovao je u Akciji Maslenica, a u kolovozu iste godine je mjesec dana proveo na području BiH. Sa Specijalnom policijom MUP-a Orao sudjelovao je od 1993. do 1995. godine u akcijama na Velebitu, a s istom postrojbom sudjelovao je i u akciji Bljesak i oslobađanju područja zapadne Slavonije. Po završetku ratnih operacija na području Hrvatske i Bosne i Hercegovine završava srednju školu u Osijeku te se upisuje na Kineziološki fakultet u Zagrebu gdje je stekao višu stručnu spremu i titulu stručnog prvostupnika trenerske struke. Nositelj je Spomenice Domovinskog rata i odlikovanja za sudjelovanje u Vojno-redarstvenoj akciji Bljesak te niza pohvala i nagrada.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

2003. godine umirovljen je iz 3. gardijske brigade,  a od 2002. do 2005. godine predsjednik je i trener u Kick boxing klubu Antunovac. Politički angažman započinje 2005. godine kandidaturom i izborom za načelnika Općine Antunovac. Do 2017. godine, odnosno 12 godina u kontinuitetu je načelnik te općine, jedne od najuspješnijih općina u Hrvatskoj.  2011. godine postaje član Hrvatske demokratske zajednice, a za predsjednika Županijskog odbora HDZ-a Osječko-baranjske županije izabran je u ožujku 2014. godine. Dvije godine poslije na istu dužnost izabran je jednoglasno na redovitoj izbornoj skupštini ŽO HDZ-a Osječko-baranjske županije. 2020. godine izabran je za potpredsjednika Hrvatske demokratske zajednice.
Prvi put je za saborskog zastupnika izabran u 8. sazivu Hrvatskog sabora te je bio potpredsjednik Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije i član Odbora za poljoprivredu i Odbora za regionalni razvoj i fondove Europske unije. Kao saborski zastupnik pokrenuo je niz inicijativa poput izmjene statističkih regija, izmjene Zakona o vodama u segmentu eksploatacije šljunka i pijeska, izmjena zakonskih regulativa u području raspodjele državnom masom te niz drugih inicijativa korisnih za širu zajednicu. U 9. sazivu Hrvatskog sabora ponovno je izabran za zastupnika te je obnašao dužnost predsjednika Odbora za ratne veterane i člana Odbora za obranu.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Kao nositelj liste IV. Izborne jedinice za 10. saziv Hrvatskog sabora osvojio je 23.671 preferencijskih glasova što je treći najbolji rezultat izbora 2020. godine, a prvi je put u povijesti HDZ osvojio osam saborskih mandata u IV. Izbornoj jedinici.   Nakon što je 2017. godine izabran za župana Osječko-baranjske županije, podnosi zahtjev za stavljanje saborskog mandata u mirovanje. Na lokalnim izborima 2021. godine Ivan Anušić u prvom je krugu izabran u drugi mandat župana Osječko-baranjske županije.
U dosadašnjem mandatu župana Ivana Anušića u Osječko-baranjskoj županiji pokrenut je i realiziran niz kapitalnih infrastrukturnih projekata, a značajan politički naglasak stavlja na jačanje suradnje i pomoć Hrvatima izvan Republike Hrvatske, osobito Hrvatima u Vojvodini, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori.
S obitelji živi u Antunovcu i otac je četvero djece.

Foto: OsijekExpress.com (arhiva, ilustracija)