5. prosinca 2023.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

‘Hladnoratovska epizoda’ bivše države stiže u Osijek! Čuvari formule od četvrtka u Uraniji…

2 min read
Film svjedoči o 'hladnom ratu', tajnim operacijama bivše države, revoluciji u medicini, ljudskosti i žrtvovanju, obiluje potresnim scenama, napose kod doniranja koštane srži.
Foto: Google street View (screenshot) & Youtube (screenshot)

Foto: Google street View (screenshot) & Youtube (screenshot)

Priča o uranu, o uraniju, stiže u Uraniju… Zvali su ga i ‘srpski Černobil’, potom ‘srpski Oppenheimer’, a glumci su zbog uloge gubili 20 i više kilograma, a onda ih opet ‘nabijali’ kako bi se snimile scene s početka filma. Čuvari formule stiže u hrvatska kina, u Osijeku u Uraniju.

Čuvari formule, film Dragana Bjelogrlića stiže u osječku Uraniju od 16. studenog, znači od četvrtka. Dobitnik više nagrada, vjerovalo se i kandidat za Oscara iz Srbije, film koji priča ‘hladnoratovsku epizodu’ bivše države, a koja će kasnije promijeniti svijet, o kojoj je Bjelogrlić 7 godina skupljao podatke i slagao ‘mozaik’, stiže u Osijek za dva dana. – Nakon svima nedostižnog uspjeha filma Toma, novi film Dragana Bjelogrlića na programu kina Urania od 16.11. – napisala je, osim na stranicama Kina, direktorica Uranije, odnosno Kinematografa Osijek, Marijana Bošnjak.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Čuvari formule je triler snimljen prema istinitoj priči. Premijerno je prikazan u Locarnu, osvojio čak dva priznanja, nagradu Variety Piazza Grande i Zeleni leopard, a govori kako je skupina mladih znanstvenika bivše države, pri istraživanju atomske energije, izložena smrtonosnoj dozi zračenja. Vrlo brzo tajna policija ih prebacuje u Pariz, gdje imaju jedinu šansu preživjeti, u tamošnjoj eksperimentalnoj klinici. Tada se predloži nikada do tada izvedena operacija zamjene koštane srži.

Film svjedoči o ‘hladnom ratu’, tajnim operacijama bivše države, revoluciji u medicini, ljudskosti i žrtvovanju, obiluje potresnim scenama, napose kod doniranja koštane srži.

– Bjelogrlić je ponovno pokazao koliku širinu posjeduje i koliko atraktivno i sadržajno može obraditi kontroverzne teme, ovdje kroz priču koja se odigrala davno prije, a svjedoči općem stanju društva – kazala je ukratko telefonski direktorica Bošnjak za OsijekExpress.com

Foto: Google street View (screenshot) & Youtube (screenshot)