1. prosinca 2023.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Od ponoći zimska oprema! Ako nemate lance u prtljažniku na obilaznici, državnoj cesti…

2 min read
Državna cesta 2, D-2 ili DC-2, zapravo je osječka obilaznica, cesta koja ide nadalje preko Našica zapadno, do Virovitice, Koprivnice..., istočno prema Vukovaru.

Zimska oprema znači – četiri zimske gume ili četiri ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 mm i spremnim lancima za pogonske kotače u slučaju snijega. Kazna ukoliko ovi uvjeti nisu ispunjeni je od 15. studenog, dakle od ponoći, 130 eura.

Istina, temperature zraka još su u ‘debelom plusu’ i sve su prilike da snijega u ravnici neće biti još ‘ohoho’, ali jutarnje i sve niže temperature zahtijevaju zimsku opremu. Nema jamstava da vas policija neće pitati ovih dana za lance u prtljažniku, jer teoretski i zakonski mogu. A posebno je ‘škakljivo’ pojaviti se na osječkoj obilaznici bez opreme, kako je gore navedeno. Jer, ona je – državna cesta. A što to znači u zimskim uvjetima i ovom razdoblju, od 15. studenog do 15. travnja, navodimo niže… Uostalo, osim ovog teksta, na internetu su itekako dostupni Zakoni.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Korištenje zimske opreme na vozilima obvezno od 15. studenog do 15. travnja. U tom periosu mogu se očekivati nagle promjene vremena praćene kišom, vjetrom i maglom. Upravljanje vozilima u takvim je uvjetima otežano pa se vozačima preporučuje dodatni oprez jer se tada povećava i opasnost od prometnih nesreća, reći će policija u jednom od svojih ranijih priopćenja i nastaviti kako – Zimski uvjeti na cesti su takvi uvjeti kada je kolnik prekriven snijegom ili kada je na kolniku poledica. Za vrijeme zimskih uvjeta na cestama zabranjuje se promet motornim vozilima koja nemaju propisanu zimsku opremu i teretnim automobilima s priključnim vozilom. Vozač motornog vozila dužan je, prije uključivanja u promet, očistiti zaleđena vjetrobranska stakla snijeg, led ili vodu na vozilu.

– Podsjećamo, da je sukladno Odluci o obaveznoj uporabi zimske opreme na zimskim dionicama javnih cesta u Republici Hrvatskoj propisana obveza korištenja zimske opreme u razdoblju od 15. studenoga tekuće godine do 15. travnja iduće godine. Obvezna uporaba zimske opreme odnosi se na sve vrste motornih vozila bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika – stoji u svakoj od policijskih napomena i priopćenja o zimskoj opremi.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Prema Odluci o obveznoj uporabi zimske opreme na zimskim dionicama javnih cesta u Republici Hrvatskoj, sva vozila koja koriste ove prometnice u obvezi su imati i zimsku opremu na vozilu, bez obzira da li su na toj cesti zimski uvjeti vožnje ili ne… – stoji u policijskom priopćenju, primjerice, PU VPŽ, gdje nadalje napominju kako se to – ‘zimska dionica-cesta’, odnosi na primjerice DC-5, DC-2…

Državna cesta 2, D-2 ili DC-2, zapravo je osječka obilaznica, cesta koja ide nadalje preko Našica zapadno, do Virovitice, Koprivnice…, istočno prema Vukovaru.

Foto: Pixabay (ilustracija)