24. srpnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

FOTO Prije&Poslije: Ovako se radi posao! ‘Raskopano je!? Sada, molim, riješite sve!’

3 min read
Podvožnjak na Vinkovačkoj vozači shvaćaju kao prometnicu, kolnik, kojim prođeš između dva kružna toka, Dunavske..., čak se i gas 'stiskao' dok policija nije prepoznala 'lovište' kamerom s vrha. Uglavnom, onaj koji je za volanom često pojma nije imao koliko je pješaka i biciklista prolazilo pločnikom podvožnjaka, koračalo poveznicom centra i Bosutskog.

Kada zidar ‘skrene’ zid malo ‘ausvinkl’, utješi vas da će to riješiti majstor koji bude žbukao. On vam poslije najčešće obeća da to ‘gleteri’ najbolji riješe. Ili keramičar. Sve dok preko toga na koncu ne dođe ormar. Slično je, ili još gore s radovima na cesti, pod zemljom. Provuku HEP-ovci struju, zatrpaju, radnici asfaltiraju, onda neki ‘telekom’ opet to razbije i raskopa, asfaltira…, da bi odjednom pukla cijev ugrađena otprije 30-ak godina, zbog čega sve krene ispočetka. I da, onda dođu ‘ovi iz plina’, toplane… I u tren oka imate cestu ’50 nijansi sive’. Baš zato, da ne bi ‘gledali ovaj film’, prilikom rekonstrukcije podvožnjaka na Vinkovačkoj, gradonačelnik Osijeka Ivan Radić pozvao je gradske firme i inicirao da se ‘izvuku rezerve’ i svi svoj posao obave sada, ne poslije, sada.

Pripremajući se za niskopodne tramvaje, u okviru projekta od 35 milijuna eura, u okviru izmjene tramvajske pruge i 5-mjesečne prometne inkomodacije u poveznici centra i Bosutskog, gradonačelnik je naložio da se u idealnim radnim uvjetima zatvorenog ili limitiranog prometa obavi sve. I kada je izvođač raskopao prugu, Vodovod je odmah prionuo izmjeni odvodnje oborinskih voda, u okviru projekta su riješene podzemne i nadzemne električne instalacije, naložena je izmjena rasvjetnih tijela, a Unikom je po završetku asfaltirao sva četiri kolnička traka, sve oko i iznad jednog kilometra. Nadalje, obojani su zidovi, stupovi, osvježena stubišta, nogostupi, u potpuno novo stanje dovedeno sve što je naknadno ugrađeno poslije izgradnje. I ta su sredstva namaknuta izvan projekta, koji zapravo financira prugu i taj kolnički trak.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Gradonačelnik Ivan Radić je jučer nabrojao izvedene radove, ali je direktor GPP-a ukazao na zaokret, inicijativu i odluku, svakako intenciju da se i ubuduće sa svakom dionicom pruge odmah rješavaju i svi drugi infrastrukturni elementi. Napokon, na jučerašnjem otvaranju bili su i čelni ljudi Vodovoda, Unikoma, Športskih objekata…, Marko Eljuga, Igor Pandžić, Robert Seligman…, složni s namjerom i provedbom. Usput, baš su Vodovodovi radovi na križanju Županijske i Gundulićeve izvedeni ranije i pravodobno upravo iz istih razloga.

– Trajali su radovi 5 mjeseci, cesta bila djelomično ili potpuno zatvorena, ali smo iskoristili situaciju i asflatirali sve 4 kolničke trake u dužini više od kilometra, rekonstruirali stubišta, javnu rasvjetu, odvodnju, obojali stupove, zidove… – nizao je jučer gradonačelnik Grada Osijeka Ivan Radić, na što je direktor GPP-a Goran Pajnić dodao kako je sve izvan konteksta pruge odrađeno na inicijativu gradonačelnika. – To će sada biti intencija, kako rješavamo tramvajsku infrastruktru, rješavat ćemo i sve drugo… – rekao je.

Reći će netko – ‘izmišljena topla voda’. Da. Jer, svima je to palo na pamet. Ali, sve do posljednjih radova u Osijeku nitko nije povukao ovaj potez, odlučio se othrvati administraciji, protokolima, financijama… K tome, ne zaboravimo još i sljedeće…

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Podvožnjak na Vinkovačkoj vozači shvaćaju kao prometnicu, kolnik, kojim prođeš između dva kružna toka, Dunavske…, čak se i gas ‘stiskao’ dok policija nije prepoznala ‘lovište’ kamerom s vrha. Uglavnom, onaj koji je za volanom često pojma nije imao koliko je pješaka i biciklista prolazilo pločnikom podvožnjaka, koračalo poveznicom centra i Bosutskog. A svi oni prolazili su kroz gadljive i nimalo ‘friendly’ grafite, katkad mrak, gdjegod mokraćom ‘obilježen prostor’. Što je bila alternativa? Preskakanje preko pruge, malo blata!? Zaboga, nije ovo više popularni HRT-ov video zapis iz ’65. što se dijeli društvenim mrežama kao romantičan razvojni trenutak grada. Nadalje, Osijek je, da se razumijemo, siguran grad, ali uređen, obojen i osvijetljen podvožnjak elminirao je i rijetku točku gdje bi se tko katkad u noći osvrnuo preko ramena. Zahvaljujući radovima i želji da se sve riješi kako valja, podvožnjak je danas, kako mi stariji znamo i volimo reći – kao apoteka!

Foto: OsijekExpress.com (arhiva)

PRIJE


POSLIJE


Foto: OsijekExpress.com