14. srpnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Vijenci uoči Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje

2 min read
Obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje nastavit će se večeras duž Vukovarske ulice gdje će svijeće i lampione tradicionalno upaliti učenici 34 osječkih osnovnih i srednjih škola.

Uoči Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, izaslanstva Grada Osijeka, Osječko-baranjske županije, Hrvatske vojske i policije te Koordinacije udruga iz Domovinskog rata u petak su kod Kapelice Kraljice Mira na Krunskoj utvrdi položila vijence i zapalila svijeće u počast svim poginulim hrvatskim braniteljima i građanima Vukovara.

– Ovih dana mjeseca studenog miješaju nam se uvijek emocije, s jedne strane tuge, a s druge strane ponosa i zahvalnosti. 18. studenoga 1991. popustile su snage naših branitelja u Vukovaru, neprijatelj je osvojio naš herojski grad. Nakon toga slijede stradanja i patnja svih onih Vukovaraca, tisuće onih koji su prognani, tisuće onih koji su poginuli, i tisuće onih koji su ranjeni. Stoga smo se ovdje došli prvenstveno pokloniti svim žrtvama  – poručio je Tihomir Florijančić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Osijeka.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Položili smo vijence i zapalili svijeće za sve one koji su položili i dali svoj život za obranu naše domovine, za sve one koji su dali živote u herojskom gradu Vukovaru, za sve policajce, za sve pripadnike Hrvatske vojske, za sve civile kojima ćemo se i sutra u tišini pokloniti u Vukovaru. Ovo su vrlo emotivni i vrlo tužni dani za sve u Hrvatskoj i nakon toliko godina prisjećamo se njihove žrtve i svega onoga što su dali u obrani Republike Hrvatske, a dali su upravo svojim otporom vrijeme da se ostali dio Hrvatske naoruža i pripremi za sve ono što je dolazilo. Osim Vukovara, narednih je tjedana i narednih mjesec, mjesec i pol dana velik dio županije nakon pada Vukovara bio okupiran, tako da ovim činom paljenja svijeća i polaganja vijenaca poklanjamo se žrtve svih tih ljudi – rekao je Mato Lukić, zamjenik župana koji obnaša dužnost župana Osječko-baranjske županije.

Obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje nastavit će se večeras duž Vukovarske ulice gdje će svijeće i lampione tradicionalno upaliti učenici 34 osječkih osnovnih i srednjih škola.

Tekst i foto: Grad Osijek