29. studenoga 2023.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Slavonac nasjeo na ponudu za kredit, ostao ‘kratak’ za nekoliko stotina eura!

2 min read
Iz policije još jednom pozivaju građane na dodatan oprez te paze kome se obraćaju za financijsku pomoć, s kime sklapaju ugovore i pod kojim uvjetima.

Putem društvene mreže 40-godišnjak je dogovorio kredit od više tisuća eura, a onda i uplatio 60 eura naknade za njegovu obradu na zahtjev osobe s kojom je kontaktirao. Nedugo zatim stigao mu je SMS, poslan naizgled od banke, kako opisuje vinkovačka policija, da mu je novac ‘prebačen’ na račun, ali da uplati još 280 eura za aktivaciju kredita.

Nakon što je uplatio još i taj iznos, počinitelj je tražio da uplati još 50 eura za porez.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Tada je odlučio sve provjeriti kod banke gdje je utvrdio da nije zaprimljena nikakva uplata na njegov račun niti su mu slali SMS poruku o uplati. Shvatio je tada kako je prevaren.

Kriminalističko istraživanje se nastavlja kako bi se utvrdile sve okolnosti događaja i otkrio počinitelj prijevare.

Iz policije još jednom pozivaju građane na dodatan oprez te paze kome se obraćaju za financijsku pomoć, s kime sklapaju ugovore i pod kojim uvjetima.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Brze pozajmice i krediti koji se oglašavaju na društvenim mrežama naizgled mogu biti privilačni, pogotovo osobama koje su u financijskim problemima ili ne mogu podići kredit u ovlaštenim bankarskim institucijama, no korištenjem takvih usluga građani se vrlo brzo mogu naći u još većim problemima. Mogu postati žrtve prijevare pa se tako može dogoditi da osobe od kojih traže pozajmicu od njih traže prvo uplatu određenog novčanog iznosa za administrativne troškove, a nakon uplate, počinitelji pronalaze razne izlike ne bi li odgodili isplatu pozajmice – navodi policija u priopćenju.

Upozoravaju kako građani mogu postati i žrtvama protupravne naplate pa tako počinitelji od njih mogu silom ili prijetnjom tražiti naplatu novca koji im je posuđen.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

-Kako bi izbjegli da postanu žrtve kaznenih djela, pozivamo građane na oprez te ih upozoravamo da, ukoliko već moraju tražiti pozajmice novca izvan ovlaštenih bankarskih institucija, neka prvo provjere je li tvrtka ili osoba koja se oglašava na popisu kreditnih posrednika Ministarstva financija.

Proučite dobro sadržaj oglasa i uvjete pod kojima se pruža pozajmica te pokušajte izbjeći bilo kakve sumnjive transakcije. Ne samo da ćete se kroz sumnjive transakcije povezati s osobama koje su mogući počinitelji kaznenih djela, uvući ćete se u još veće financijske probleme kroz tzv. lihvarske ugovore – upozorava vinkovačka policija koja za kraj poručuje:

-Budite oprezni, a u slučaju sumnje u počinjenje kaznenog djela, događaj prijavite policiji na broj 192.

Foto: Pixabay (ilustracija)