14. srpnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

FOTO U Osijeku: Dani kulinarstva okupili sadašnje i buduće vrhunske kuhare, konobare i slastičare

3 min read
Glavni sadržaji manifestacije su 15. Državno prvenstvo kuhara, 10. Državno prvenstvo slastičara, 13. Natjecanje učenika Kamelija kup (na komu sudjeluje 115 učenika i mentora iz 23 srednje strukovne škole, a pokrovitelj Kupa je RCK VirtuOS) te Bocuse d’Or - Croatia kao revijalno natjecanje.

U organizaciji Regionalnog centra kompetentnosti Ugostiteljsko-turističke škole Osijek i Hrvatskog kuharskog saveza u Gospodarskom centru Osječko-baranjske županije u Osijeku od 20. do 24. studenoga 2023. godine održavaju se 15. Dani hrvatskog kulinarstva. Ova najznačajnija manifestacija kulinarske struke u Hrvatskoj okupila je stručnjake iz područja kuharstva, slastičarstva i posluživanja iz Hrvatske, ali i šire, a održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma.

Glavni sadržaji manifestacije su 15. Državno prvenstvo kuhara, 10. Državno prvenstvo slastičara, 13. Natjecanje učenika Kamelija kup (na komu sudjeluje 115 učenika i mentora iz 23 srednje strukovne škole, a pokrovitelj Kupa je RCK VirtuOS) te Bocuse d’Or – Croatia kao revijalno natjecanje. Natjecateljski dio poprate brojne radionice eminentnih domaćih i stranih stručnjaka te predavanja namijenjena stručnom usavršavanju za sva ugostiteljska zanimanja.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Svečanom otvorenju 15. Dana hrvatskog kulinarstva, održanom danas (21. studenoga 2023. godine) u Gospodarskom centru OBŽ, nazočili su zamjenik župana Osječko-baranjske županije Josip Miletić, zamjenica gradonačelnika Grada Osijeka Jasenka Crnković i drugi uzvanici.

– Gospodarski centar OBŽ zamišljen je s idejom da bude centar gospodarskih i sajamskih aktivnosti, ali i različitih skupova i natjecanja kao što je ovo danas. Dani hrvatskog kulinarstva i Kamelija kup okupili su sudionike iz cijele Hrvatske, pa i inozemstva te će u tri dana održavanja iznjedriti one najbolje iz područja kuharstva, slastičarstva i posluživanja. Osijek i Osječko-baranjska županija uvijek su imali vrhunske kuhare, konobare i slastičare, a zahvaljujući trudu i zalaganju naših ugostiteljskih škola, siguran sam da će tako biti i u budućnosti – kazao je zamjenik župana Josip Miletić.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Ravnatelj Ugostiteljsko-turističke škole Osijek Andrej Kristek naglasio je kako je ovo kruna rada na projektu VirtuOS. – Kako se bližimo kraju Projekta osmislili smo jedno veliko natjecanje u suradnji s Hrvatskim kuharskim savezom, a riječ je o Kamelija kupu i Danima hrvatskog kulinarstva. Mi smo se više koncentrirali na učenički dio u komu će kuhari, slastičari i po prvi puta konobari pokazati svoja znanja i vještine stečene tijekom tri godine školovanja. Okupili smo učenike iz južne Dalmacije, Istre, središnje i istočne Hrvatske koji su se odazvali u velikom broju, a imamo i odrasle natjecatelje od kojih će se moći puno toga naučiti. Uz to smo organizirali MasterClass-ove i edukacije koji će im također pomoći u nadograđivanju do sada stečenih znanja i vještina – rekao je Kristek te dodao da svaka škola ima jednu ekipu od dva učenika koji su izabrani na natjecanjima u školi.

– U ova tri dana u Gospodarskom centru Osječko-baranjske županije bit će predstavljeno više od 500 jela. Mi smo se trudili da kroz propozicije natjecanja, koje se održavalo diljem Hrvatske, zadamo glavne namirnice specifične za svako podneblje, tako da će se u Osijeku naći jela od šarana i crne slavonske svinje. Dani hrvatskog kulinarstva prilika su za sve kuhare da dobiju povratne informacije o svojim jelima, ali su i prilika za mnoge neafirmirane kuhare da se predstave i pokažu što znaju te se time nametnu izborniku Hrvatske kulinarske reprezentacije – zaključio je Aleksandar Vuckovic, tajnik Hrvatskog kuharskog saveza. Najavio je da će se na revijalnom natjecanju Bocuse d’Or predstaviti dva hrvatska chefa, a najavljen je i dolazak slavnog norveškog chefa Christiana Pettersena.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Zamjenica gradonačelnika Grada Osijeka Jasenka Crnković istaknula je zadovoljstvo što se Dani hrvatskog kulinarstva prvi put održavaju upravo u Osijeku gdje, kako je rekla, RCK kao krovna organizacija potiče popularizaciju deficitarnih strukovnih zanimanja u području turizma, odnosno kuharstvu, slastičarstvu i ugostiteljstvu. – Našim učenicima želim puno sreće na natjecanju koje će ih sigurno pripremiti za buduće tržište rada i povećati njihove kompetencije. Ponosni smo što je ovdje 23 srednje strukovne škole – kazala je.

Cilj manifestacije Dani hrvatskog kulinarstva je popularizacija kuharske i slastičarske struke, poticanje izvrsnosti, doprinos stvaranju kvalitetne stručne radne snage, poticanje interesa za deficitarna zanimanja, podizanje kvalitete ugostiteljskih objekata u Hrvatskoj, svekolika afirmacija ugostiteljske struke i promocija kulinarskih majstora te hrvatskih namirnica te jela i pića hrvatske kulinarske baštine.

Tekst i foto: OBŽ