6. prosinca 2023.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Zbog ‘špijunaže’? Srbija proglasila Hrvoja Šnajdera ‘personom non grata’…

2 min read
Kako pišu srpske Večernje novosti, pozivajući se na neslužbeni izvor, Hrvoje Šnajder protjeran je iz Srbije zbog špijunaže.

‘Persona non grata’, tako su iz srbijanskog ministarstva vanjskih poslova označili prvog tajnika hrvatskog veleposlanstva u Srbiji, što znači da je ondje nepoželjan. Kako pišu srpske Večernje novosti, pozivajući se na neslužbeni izvor, Hrvoje Šnajder protjeran je iz Srbije zbog špijunaže. – “U pitanju je dokumentirana špijunaža i vrbovanje za rad za hrvatsku službu. To znači da su prikupljeni dokazi da je Šnajder prekršio Bečku konvenciju koja regulira diplomatsko-konzularne odnose i uslijed toga je proglašen ‘personom non grata'” – navode Večernje novosti.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Podsjećamo, ranije jučer je Ministarstvo vanjskih poslova Srbije priopćilo da je 20. studenoga 2023. godine donijelo odluku da, u skladu s člankom 9. Bečke konvencije, koja regulira diplomatsko-konzularne odnose, proglasi Hrvoja Šnajdera, prvog tajnika u Velepolanstvu Republike Hrvatske u Beogradu, za ‘personu non grata’. Taj članak inače kaže da država primateljica može u svako doba i bez obveze obrazlaganja svoje odluke, obavijestiti državu pošiljateljicu da je šef ili bilo koji drugi član diplomatskog osoblja misije nepoželjan. Na toj Hrvatska izrazila žaljenje, istaknuvši da je to ‘korak prema pogoršanju’ odnosa.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– U potpunosti odbacujemo osnovu za protjerivanje akreditiranog hrvatskog diplomata. Navedena odluka Republike Srbije predstavlja korak prema pogoršanju međusobnih odnosa, kao i daljnjoj destabilizaciji osjetljivih regionalnih političko-sigurnosnih prilika u vrijeme kada je stabilnost na jugoistoku Europe od iznimne važnosti za cijelu Europu – kaže se u priopćenju našeg Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Foto: Pixabay (ilustracija)