5. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Uz “Trideset do tridesetog’ Lipa slavi 30 godina Božićnog koncerta! I priprema mjesec dana događanja…

2 min read
Naime, od '93. nižu Božićne koncerte, na sam Božić, nakon večernje mise, u 'svojoj' župnoj crkvi sv. Mihaela arkanđela u osječkoj Tvrđi. Posjećen je to i hvaljen koncert kojeg se jedva čeka.

Lipa ove godine slavi 30 godina održavanja tradicionalnog Božićnog koncerta. Osmislili su stoga jednomjesečni program pod nazivom Trideset do tridesetog, kojim će uz potporu Grada Osijeka obilježiti ovaj lijepi jubilej, najavili su.

Naime, od ’93. nižu Božićne koncerte, na sam Božić, nakon večernje mise, u ‘svojoj’ župnoj crkvi sv. Mihaela arkanđela u osječkoj Tvrđi. Posjećen je to i hvaljen koncert kojeg se jedva čeka.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Radi te sinergije zbora i publike, u ozračju božićnog duha, ovaj je koncert mnogima najljepši događaj u godini. Navedene 1993. godine tradicija je počela pod vodstvom dirigentice Vesne Svalina koja je koncertom dirigirala još 1994., a tu ulogu 1995. preuzima Lidija Vrcelj (Neznanović). Od 1996. godine Valerija Fischbach kao dirigentica zbora vodi osječku publiku božićnim pjesmama hrvatske i svijeta u glazbenu proslavu i posebni ugođaj življenja u božićnom vremenu, a u tome joj dugi niz godina pomažu kodirigentice Ozana Tomić i Lidija Neznanović. Dječjim zborom HPD-a „Lipa“ kao i proteklih godina ravnat će Marijana Matijević.  Uz koncert biti će, naravno, i pokojih iznenađenja, a kao i dugi niz godina koncert će imati humanitarnu namjenu, ovaj put za Udrugu za Down sindrom Osječko-baranjske županije i grada Osijeka – najavili su iz Lipe, dodajući…

– Obilježavanje ove lijepe obljetnice započelo je 25. studenoga 2023., kada je društvenim mrežama „Lipe“ zaplovio svojevrsni „Lipin božićni vremeplov“. Naime, svakoga dana, uz odbrojavanje do Božića, objavljuju se i objavljivat će se zanimljivosti vezane uz Božićni koncert – fotografije i prigodni kratki tekstovi, snimke izvedbi pojedinih pjesama, kratke videoizjave nekadašnjih i sadašnjih članova Društva i drugo. Program „Trideset do tridesetog“ završit će  na sam Božić, 25. prosinca koncertom zbora u crkvi sv. Mihaela u osječkoj Tvrđi.

– Četiri najveće aktivnosti bit će organizirane tijekom četiri ponedjeljka u mjesecu prosincu:

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

4. prosinca, od 19:00 do 20:00, Kulturni centar Osijek – glazbena radionica za djecu osnovnoškolskog uzrasta. Nije potrebno prethodno glazbeno znanje, potrebna je dobra volja i želja za pjevanjem i učenjem  božićnih pjesmica (voditeljica Marijana Matijević). 11. prosinca, III. gimnazija Osijek– glazbena radionica za srednjoškolce s učenicima III. gimnazije Osijek (voditeljice Lidija Neznanović i Ozana Tomić). 18. prosinca, hol Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek, u 18:30 – otvorenje prigodne izložbe Trideset do tridesetog & 25. prosinca, crkva sv. Mihaela arkanđela u Tvrđi, u 20:00 – 30. Božićni koncert HPD-a „Lipa“, ulaz slobodan!

– U okviru ovoga slavljeničkog mjeseca održat će se i koncert HPD-a „Lipa“ 16. prosinca u Tuzli, nastup Dječjeg zbora u Župnoj crkvi Uzvišenja Sv. Križa u osječkoj Retfali, nastup velikoga zbora i radionice u srednjim školama te još nekoliko događanja o kojima ćemo vas pravodobno obavijestiti – zaključuju u najavi…

Foto: HPD Lipa (screenshot)