4. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Dodijeljene volonterske nagrade u Osijeku! Ovo su najbolji od najboljih…

4 min read
Nagrade su dodijeljene pojedincima i organizacijama koji su svojim djelovanjem pokazali najbolje primjere volontiranja u zajednici.

– U povodu Međunarodnog dana volontera, 5. prosinca 2023. godine s početkom u 18 sati, u Arheološkom muzeju Osijek organizirana je svečana dodjela godišnjih volonterskih nagrada koju već osamnaestu godinu zaredom dodjeljuje DKolektiv – organizacija za društveni razvoj – javljaju organizatori i dodaju…

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Nagrade su dodijeljene pojedincima i organizacijama koji su svojim djelovanjem pokazali najbolje primjere volontiranja u zajednici. Ove godine dodijeljene su tri nagrade u kategoriji za volonterski angažman pojedinca ili tima volontera i dvije nagrade za doprinos razvoju volontiranja u obrazovanju.

– Nagrade dobitnicima uručili su gđa Romana Kovačević,privremena pročelnica Upravnog odjela za socijalnu zaštitu, umirovljenike i zdravstvo Grada Osijeka, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i mlade Osječko-baranjske županije, gđa Miranda Glavaš Kul te predstavnici DKolektiva – organizacije za društveni razvoj.

– Važnost volontera leži i u njihovoj sposobnosti da jačaju otpornost zajednice. U situacijama, kao što su prirodne katastrofe, pandemije ili socijalne krize, volonteri često predstavljaju prvu liniju odgovora i zbog toga je poseban dio svečanosti posvećen predstavnicima 29 dobrovoljnih vatrogasnih društava, kojima je izvršna direktorica DKolektiva Lejla Šehić Relić uručila posebna priznanja za njihov angažman i hrabrost.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Volonterski centar Osijek od 2006. godine dodjeljuje godišnje volonterske nagrade s ciljem afirmacije volonterstva kao poželjne društvene vrijednosti kroz vrednovanje doprinosa pojedinaca i organizacija koje djeluju za opće dobro. U proteklih 18 godina dodijeljeno je 153 nagrade aktivnim pojedincima, organizacijama koje u svoj rad uključuju volontere, obrazovnim ustanovama te poslovnim organizacijama koje promiču volonterstvo – zaključuju, a evo i dobitnika…

— — — — — — — — — — — — — — —

DOBITNICI VOLONTERSKIH NAGRADA U 2023.

Volonterski angažman pojedinca:

Jelena Dodig

Kao predsjednica Udruge „Aktivni umirovljenici Osijek“, čiju funkciju obnaša volonterski, Jelena osigurava kontinuirani rad dnevnog boravka za umirovljenike i osobe starije životne dobi na području grada Osijeka i okolice. Njen nesebičan volonterski angažman omogućuje umirovljenicima svakodnevno druženje i sudjelovanje u raznim sportskim, rekreativnim, društvenim, kulturnim, kreativnim i zdravstvenim aktivnostima. U udruzi je opisuju kao istinsku pokretačku snagu, ali i dušu udruge. Volonterski je aktivna i u Zajednici protjeranih Hrvata iz Srijema, Bačke i Banata te Zavičajnoj udruzi Kukujevci.

Tajana Sundić

Tajana, učenica Srednje škole Dalj, među svojim vršnjacima ističe se zrelošću i odgovornošću. Volontirati je počela u osnovnoj školi, pružajući podršku slijepoj pjesnikinji pri bilježenju stihova, odlasku na kulturna događanja, ali i zajedničke šetnje. Volontira u Udruzi žena i penzionera Dalj obavljajući računovodstvene i organizacijske zadatke. Svojim volonterskim angažmanom pozitivno utječe na svoje vršnjake koji se na njezinu inicijativu uključuju u volontiranje. Želja joj je osnivanje vlastite udruge za mlade u općini Erdut koja bi poticala mlade na doprinos održivom razvoju i aktivnom građanskom angažmanu.

Maja Prakaturović

Svoje slobodno vrijeme Maja je odlučila posvetiti djeci i mladima s teškoćama u razvoju. Ne umanjujući činjenicu posebnosti njihovih života, kao majka djeteta s težim teškoćama u razvoju željela je zajednici pokazati što osobe s invaliditetom sve mogu, te kako možemo mnogo toga naučiti i od njih samih. Jedna je od osnivačica Udruge Tko se boji sutra još? Vukovar u kojoj kao volonterka provodi brojne tematske i kreativne radionice za djecu s teškoćama u razvoju i njihove roditelje, ali i blagdanske radionice za djecu redovnog razvoja, organizira ljetovanje za članove udruge te promovira rad udruge u javnosti.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Doprinos razvoju volontiranja u obrazovanju:

Osnovna škola Višnjevac

Škola promovira i provodi volonterske aktivnosti učenika kroz izborni predmet Građanski odgoj i obrazovanje. Učenike osmih razreda potiču na volontiranje u školi i zajednici kako bi ih pripremili za aktivan građanski angažman u odrasloj dobi. Uz pomoć domara učenici izrađuju pomagala za mjesni park za pse, tematski oslikavaju zgrade u školskom parku, pomažu u učenju učenicima nižih razreda, sudjeluju u humanitarnim akcijama, a donacijama i šetnjom pasa pružaju podršku azilu za pse. Posebno se ističu volontiranjem u dječjim vrtićima u Višnjevcu i Josipovcu gdje najmlađima pružaju pomoć u raznim aktivnostima.

Osnovna škola „Vladimir Nazor“ Komletinci

Kroz djelovanje školskog volonterskog kluba „Školarci“ škola priprema učenike za volontiranje i organizira različite volonterske aktivnosti s ciljem poticanja učenika, njihovih roditelja i drugih mještana na aktivno sudjelovanje u životu škole i lokalne zajednice. Vršnjačka pomoć u učenju, briga o školskom okolišu, pomoć nezbrinutim životinjama, humanitarne akcije, druženje s korisnicima domova za starije osobe neke su od aktivnosti kojima se kod učenika razvija empatija i potiče solidarnost, stvarajući tako osnovu za aktivno i odgovorno građanstvo u budućnosti.

Foto: DKolektiv (screenshot)