28. travnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Traži se kontrola i kažnjavanje, jer od sutra kreće prodaja petradi! Evo, što se lane događalo…

2 min read
Napominju da je uporaba pirotehnike dopuštena od 27. prosinca do 1. siječnja, a ne od 15. prosinca, stoga traže kontrolu i kažnjavanje.

Upotreba pirotehnike dopuštena je od 27. prosinca do 1. siječnja, a trgovanje istima kreće sutra, 15. prosinca. Razumije se, čitav je niz kategorija pirotehnike, tko ju može kupovati, koje kategorije, tko time rukovati…, o čemu smo pisali jučer OVDJE, ali vrijedi čuti i još jednu stranu cijele priče, ili dvije, tri…

Prvo Udruga Prijatelji životinja zatražila je od MUP-a stroži nadzor uporabe pirotehnike. Napominju da je uporaba pirotehnike dopuštena od 27. prosinca do 1. siječnja, a ne od 15. prosinca, stoga traže kontrolu i kažnjavanje.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Nadalje, još prošle godine su iz osječkog Azila za petarde rekli kako u ovo vrijeme svojim vlasnicima zbog petardi i pucnjave pobjegne između 50 i 100 pasa u Osijeku i okolici, a od kojih se 30% nikada ne vrati, a kako će volonteri Udruge pobjede dežurati oko svojih 300-injak duša, jer s petardama kreću ondje strah i lavež.

A treća stvar, prva možda, svakako su sve zdravstvene i kaznene reperkusije. Samo lane smo imali nekoliko tekstova koje svjedoče ili šteti ili ozljedama. – Stavili F2 petardu u sandučić za poštu, izletjela vrata sandučića i oštetila automobil!, jedan je tekst, drugi – Petarde: Prošle godine 17-godišnjaku amputirani prsti… Sjećate se ovog kombija? Petarda iz ’20. godine!

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Isto tako bilo je i ovakvih priča – Tri ‘klinca’ bacala petarde! Muškarac (33) ih napao! Verbalno i tjelesno! Odbili su liječničku pomoć!Opet petarda! Ovoga puta u poštanski sandučić! Kazna veeeelika! – četvrti je tekst koji svjedoči da su se lane kazne kretale za građane od 5.000 do 15.000 kuna, a za pravne osobe od 10.000 do 30.000 kuna, ovisno o vrsti prekršaja, a za prekršaje nedozvoljene prodaje pirotehničkih sredstava propisana je bila novčana kazna za pravnu osobu u iznosu od 20 tisuća do 40 tisuća kuna. Bacio mu petardu pod auto! Oštećen branik! Stigla i policija! – peti je tekst, šesti – 36-godišnjak u Negoslavcima palio ‘petarde’ u ponoć! Policija ga zatekla i ‘odrezala kaznu’!

Foto: Pixabay (ilustracija)