3. svibnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Kolinje negdje može, negdje ne može! Proizvođač svinja iz Osijeka komentira…

1 min read
...dodao je i kako je do sada utvrđeno 1.240 slučajeva afričke svinjske kuge, prošli tjedan 2, zbog čega se još uvijek ne može napraviti rekategorizacija.

Osječki proizvođač svinja Krešimir Kuterovac za N1 Televiziju je razgovarao o novoj Naredbi o mjerama suzbijanja ASK, a koju je jučer objavilo Ministarstvo poljoprivrede. Po njoj negdje ima kolinja, negdje nema, a to nema je – na području Slavonije.

– Hrvatska je dobila djelomičnu regionalizaciju samo za područje gdje je afrička svinjska kuga utvrđena kod divljih svinja, to su Sisačko-moslovačka i Karlovačka županija i na tim područjima se svinje po jučerašnjoj naredbi mogu uz nadzor veterinara klati za vlastite potrebe – rekao je Krešimir Kuterovac za N1 Televiziju, nastavljajući da na ostalom području to još uvijek nije moguće.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– …a to komentiram jer očito Europska komisija, koja mora dati suglasnost za rekategorizaciju, nije uvjerena da dovoljno kontroliramo stanje i da još predstavljamo rizik za širenje svinjske kuge u Europi i zato ne daju promjeniti naredbu – kazao je nadalje.

K tome, dodao je i kako je do sada utvrđeno 1.240 slučajeva afričke svinjske kuge, prošli tjedan 2, zbog čega se još uvijek ne može napraviti rekategorizacija.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Hrvatska mora biti bez afričke svinjske kuge dva tjedna da možemo napraviti rekategorizaciju gospodarstava… – nizao je, kazavši i kako smatra da su prosvjedi bili s razlogom, jer kako govori, ASK nije pod kontrolom i da ministarstvo mora napraviti sve da bolest stane.

Foto: Pixabay (ilustracija)