25. lipnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

FOTO Pravni fakultet u Osijeku obilježio 48. godišnjicu uspješnog rada

3 min read
Gradonačelnik Grada Osijeka Ivan Radić naglasio je kako je Pravni fakultet u Osijeku od dislociranoga studija došao do fakulteta koji godišnje upisuje 400 studenta, što dovoljno govori o njegovoj važnosti i razvoju kroz ovih 48 godina.

Pravni fakultet u Osijeku danas (21. prosinca 2023. godine) obilježio je 48. obljetnicu osnutka. Uz dekana izv. prof. dr. sc. Tunjicu Petraševića i djelatnike Fakulteta, prigodnoj svečanosti nazočili su rektor Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera prof. dr. sc. Vlado Guberac, zamjenik župana Osječko-baranjske županije Josip Miletić, gradonačelnik Grada Osijeka Ivan Radić, državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Ivica Šušak, dekani ostalih sastavnica osječkog Sveučilišta te drugi uzvanici.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Pravni fakultet u Osijeku formalno je osnovan 10. rujna 1975. godine, a konstituiran upisom u trgovački registar tadašnjeg Okružnog suda, današnjeg Trgovačkog suda, 22. prosinca 1975. godine. U ovih 48 godina rada i djelovanja više od 10.000 polaznika je završilo neki od naših studijskih programa, a tu prije svega mislim na diplomirane magistre prava koji obavljaju najodgovornije dužnosti u sudstvu, odvjetništvu ili državnom odvjetništvu. Izdvojio bih da od 2017. godine izvodimo preddiplomski studij Socijalnog rada, a od 2020. godine i diplomskog studija te smo drugi u Hrvatskoj koji obrazuju kadar ovog deficitarnog zanimanja. Kontinuirano pratimo potrebe tržišta rada i osmišljavamo nove programe cjeloživotnog obrazovanja, ali isto tako i programe usavršavanja na poslijediplomskoj razini na kojoj izvodimo tri studija – specijalistički studij iz Kaznenog prava, Ljudskih prava te Prava i poslovne transakcije  – rekao je dekan Tunjica Petrašević.

Zamjenik župana Josip Miletić čestitao je dekanu i djelatnicima na vrijednoj obljetnici i uspješnom radu.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Ova lijepa obljetnica prilika je za prisjetiti se rasta i razvoja fakulteta u posljednjih 48 godina tijekom kojih su se iskazali svojim studijskim programima, ali i znanstvenim radom. Okosnica njihovog uspjeha su upravo studenti, kojih je iz godine u godinu sve više, ali i vrijedni djelatnici Fakulteta, zahvaljujući kojima ova institucija njeguje izniman ugled u društvu. Osječko-baranjska županija nastavit će ih podržavati na tom putu uspjeha, pružajući im podršku u provedbi zacrtanih projekata – kazao je Miletić.

Gradonačelnik Grada Osijeka Ivan Radić naglasio je kako je Pravni fakultet u Osijeku od dislociranoga studija došao do fakulteta koji godišnje upisuje 400 studenta, što dovoljno govori o njegovoj važnosti i razvoju kroz ovih 48 godina.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Koliko je bitan i jak govori i činjenica da je do danas ovaj fakultet završilo 7000 studenata. Za Grad Osijek su bitni jer se bave odgojem i obrazovanjem mlađih generacija, što je i plemenito i izazovno i odgovorno. Nadam se da će ispuniti sve ciljeve koje su postavili ispred sebe u znanstveno-istraživačkom i nastavnome radu. O važnosti osječkoga Sveučilišta dovoljno govori i činjenica da je svim novim investitorima koje smo doveli jedan od preduvjeta dolaska bilo i jako sveučilište te velik broj studenata. Nastavit ćemo i dalje razvijati dobru suradnju sa Sveučilištem i svim njegovima sastavnicama – rekao je Radić.

– Značaj Pravnog fakulteta u Osijeku je nemjerljiv. To je jedna od najstarijih i najboljih sastavnica osječkog Sveučilišta koja je pokazala veliku društvenu odgovornost i osjećaj za potrebe hrvatskog društva, države i gospodarstva školovanjem vrijednog kadra. Upravo je kadar koji radi u pravosuđu, odvjetništvu, državnom odvjetništvu, gospodarstvu i državnoj upravi ogledalo njihovog rada na koji mogu biti ponosni jer pružaju nastavu s puno prakse dobivene na čak tri pravne klinike – istaknuo je državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Ivica Šušak.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Rektor Sveučilišta prof. dr. sc. Vlado Guberac naglasio je kako je zanimanje pravnika jedno od najodgovornijih i najtežih s obzirom da podupire mnoge grane ljudskog rada i djelovanja. Čestitavši Upravi Fakulteta na njihovom predanom radu, kazao je kako su upravo studenti njihova najbolja uzdanica i uporište da će između prava i pravde stajati znak jednakosti.

Tekst i foto: OBŽ