29. travnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Snijega bi u Osijeku do 8. siječnja moglo pasti – ‘evo ovolicno…’

2 min read
- Početkom drugog siječanjskog tjedna oborine će postupno prestati, ali će s djelomičnim razvedravanjem noći biti hladne.

Ilustracija (ispod teksta) na karti pokazuje debljinu snježnog pokrivača do ponedjeljka 8. siječnja 2024. u 12 sati, navodi DHMZ, a sukladno kojoj nas baš i neće nešto osobito pokriti snijeg, ne Osijek, ali Slavoniju već malo više, zapadnu. Naime, DHMZ je objavio ono o čemu smo pisali dan ranije OVDJE, o promjeni vremena, niskim temperaturama OVDJE, dodajući kako se sada neuobičajeno toplom vremenu ipak nazire kraj već sljedećeg vikenda.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Duboka dolina s vlažnim i hladnim zrakom približit će se našim krajevima s petka, 5. siječnja, na subotu, 6. siječnja, te će se u sklopu nje po visini stvarati ciklona s kojom će postupno početi pritjecati hladniji zrak sa sjevera kontinenta. Izraženije zahladnjenje stiže s nedjeljom, 7. siječnja. Hladan zrak zadržavat će se nad našim dijelom Europe i Sredozemlja barem do sredine idućeg tjedna kad će temperatura u srednjim i višim slojevima atmosfere postupno rasti, dok će se pri tlu taj porast osjetiti kasnije – navodi DHMZ, nastavljajući…

– Mjestimične kiše bit će i u četvrtak i u petak, dok glavnina oborine stiže za vikend. (…) Jake kiše bit će osobito u drugom dijelu subote i u noći na nedjelju, kada je uz pad temperature u gorju vrlo velika vjerojatnost najprije susnježice, a potom i snijega. S daljnjim zahladnjenjem, te jačanjem sjeveroistočnog vjetra, mokrog snijega, a zatim i onog koji će se zadržavati na tlu, bit će i u nizinama središnje Hrvatske, a u nedjelju poslijepodne i navečer i u istočnoj Hrvatskoj, te unutrašnjosti Dalmacije. (…)

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Početkom drugog siječanjskog tjedna oborine će postupno prestati, ali će s djelomičnim razvedravanjem noći biti hladne.

Inače, kada smo kod snijega, povijest nas uči da kod nas i nije ‘toliki snijeg’ baš uvijek, a o kakvom su nam pričali bake i djedovi. Pronašli smo ranije malo podataka iz povijesti i objavili OVDJE.

Foto: OsijekExpress.com (arhiva, ilustracija) & DHMZ (screenshot)