4. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Suci ponovno upozoravaju i traže konačno rješenje! Blizu smo novog ‘bijelog štrajka’!?

2 min read
Podsjetimo, lane su suci bili dva tjedna u 'bijelom štrajku', dolazili su na posao, ali su, osim u hitnim slučajevima, odgađali sve radnje u prvostupanjskim postupcima.

Udruga hrvatskih sudaca jučer je poručila kako Vlada ima još jedan tjedan za konkretnu ponudu o povećanju plaća sudaca, a u protivnom idu nove mjere upozorenja. – Vjerujemo kako ćemo u idućih nekoliko dana dobiti neku ponudu i zato smo odlučili da ćemo se ponovno sastati idući tjedan. Ukoliko do tada ne bude konkretne ponude, Upravni odbor UHS-a razmatrati će točan datum početka mjera upozorenja i u kojem obimu bi se one provodile – rekla je glasnogovornica UHS-a Ivana Bilušić.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Naime, podsjetila je da je Ministarstvo pravosuđa lane povećalo određene koeficijente, ali i da je bilo obećano da će do kraja ’23. biti donesen cjelovit zakon o plaćama. Ali, nije. Glasnogovornica ocijenjuje da bi pokretanje zakonodavne procedure bilo dobar korak, jer dodaje kako nije pitanje o novcima već da se nakon dva i pol desetljeća donese zakon koji će uspostaviti objektivne i jasne kriterije za izračun osnovice plaća sudaca, kazavši kako je osnovica bila veća ’09. godine nego u ’23. Dodaje i kako je povećanje iz svibnja ’23. već pojela inflacija.

Ministar Ivan Malenca je prije njezing istupa izjavio da su reforme u završnoj fazi te da pripremaju uredbe koje bi trebale stupiti na snagu 1. ožujka, što otvara prostor da se nastavi razgovarati sa sucima i pravosudnim djelatnicima oko cjelovitog uređenja njihovih plaća.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Podsjetimo, lane su suci bili dva tjedna u ‘bijelom štrajku’, dolazili su na posao, ali su, osim u hitnim slučajevima, odgađali sve radnje u prvostupanjskim postupcima.

Jači ‘udarac’ bio je zastoj rada među sudskim službenicima.

Foto: Pixabay (ilustracija)