28. travnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

U Osijeku predstavljen projekt Unaprjeđenje sustava korištenja prava osoba s invaliditetom u području mobilnosti

4 min read
Projekt su podržali i predstavnici Grada Osijeka, Policijske uprave i drugih udruga osoba s invaliditetom s područja Osječko-baranjske županije.

”Unaprjeđenje sustava korištenja prava osoba s invaliditetom u području mobilnosti”, čiji je korisnik Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, a Agencija za komercijalnu djelatnost (AKD) partner, predstavljen je javnosti na edukaciji u Osijeku. Projektom se uspostavlja kompleksan IT sustav koji će značajno olakšati dodjelu povlastica osobama s invaliditetom u području prometa, a na edukaciji su osobama s invaliditetom pobliže predstavljeni svi njegovi elementi. Mateo Crnković i Darko Akrap iz AKD-a prikazali su Nacionalnu i Europsku iskaznicu te Europsku parkirališnu kartu za osobe s invaliditetom, nove isprave kojima će se osobama s invaliditetom olakšati pristup brojnim pogodnostima i pravima na povlastice iz domene Ministarstva mora, prometa i infrastrukture – objavuju u priopćenju koje prenosimo u cijelosti…

-TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA-

PRIOPĆENJE

„Postupak dodjele povlastica u okviru ovog projekta je u potpunosti digitaliziran. Sada se prava na izdavanje isprava dodjeljuju automatski, sukladno zakonskim kriterijima, a isprave se izravno šalju na adresu prebivališta korisnika u Hrvatskoj i nije potrebno obilaziti šaltere. Sustav, povezan sa svim potrebnim državnim registrima, smanjit će administraciju u postupku dodjele prava, osiguravajući efikasnije i jednostavnije korištenje prava za osobe s invaliditetom“, pojasnio je Crnković te napomenuo kako je preko 50 tisuća korisnika već zaprimilo Nacionalnu i Europsku iskaznicu te Europsku parkirališnu kartu za osobe s invaliditetom.

„Hrvatska je prva država članica EU-a koja uvodi Europsku iskaznicu za osobe s invaliditetom izvan pilot projekta. Svim korisnicima koji ostvare pravo na Nacionalnu iskaznicu automatski se dodjeljuje i Europska iskaznica, osiguravajući im jednak pristup pogodnostima u svim državama članicama EU, uključujući turizam, kulturu (poput muzeja, kazališta i koncerata) i sport.  Zakon omogućuje dodjelu povlastica u četiri ključna područja – željezničkom i pomorskom putničkom prijevozu, pri korištenju autocesta i uporabi javnih cesta“, napomenuo je Akrap.

-TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA-

„Nacionalna i Europska iskaznica te parkirališna karta za osobe s invaliditetom značajno će poboljšati život osobama s oštećenjem vida. Integracija i pristup pogodnostima preko ovih isprava, uz uslugu osobne asistencije, ključni su za povećanje mobilnosti i samostalnosti. Ovo će omogućiti veću uključenost osoba s oštećenjem vida u društvene aktivnosti. Važno je strpljivo pričekati završetak administrativnih procedura kako bi se osiguralo uspješno i ravnopravno sudjelovanje u društvu“, poručila je Tatjana Bela, predsjednica Udruge slijepih Našice.

Mato Lukić, zamjenik župana koji obnaša dužnost župana Osječko-baranjske županije, pozdravio je projekt koji će donijeti puno toga dobrog osobama s invaliditetom i dodao: „Drago mi je da je Europska unija prepoznala ovaj projekt, a upravo je iz Osijeka krenula i sama ideja. Unatoč činjenici da su prava zajamčena osobama s invaliditetom u Hrvatskoj, o dostupnosti usluga moramo razgovarati, jer nažalost nisu jednako dostupne na svim područjima. Stoga je važno  da osobe s invaliditetom čuju na što imaju pravo i kako koristiti prava koja im pripadaju, a mi ćemo i dalje raditi na razvoju sustava da informacije o pravima na području naše županije budu što dostupnije“.

-TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA-

Predsjednik Saveza udruge dragovoljaca HOS-a i 100% HRVI II. skupine, Borislav Barišić, zahvalio je Ministarstvu i AKD-u na sluhu za osobe s invaliditetom i istaknuo zadovoljstvo projektom te naglasio „Često se događa da osobe s invaliditetom ne znaju da se moraju upisati u Registar osoba s invaliditetom, unatoč tome što imaju rješenja. Mi kao Udruga u čestom smo kontaktu s osobama s invaliditetom i naglašavamo potrebu za upis u ROI, nakon čega će sve besprijekorno funkcionirati“. Stoga je i pozvao hrvatske ratne vojne invalide da provjere Registar osoba s invaliditetom u HZJZ-u te da ažuriraju svoje podatke kontaktom na mosi@hzjz.hr.

Projekt su podržali i predstavnici Grada Osijeka, Policijske uprave i drugih udruga osoba s invaliditetom s područja Osječko-baranjske županije.

-TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA-

Podsjetimo, jedan od temelja ovog projekta je postojanje Registra osoba s invaliditetom koji se u skladu sa zakonom vodi u HZJZ-u. Za izdavanje svih navedenih javnih isprava osobama koje zadovoljavaju kriterije potrebni su potpuni podaci u Registru osoba s invaliditetom (ROI), stoga se pozivaju svi korisnici da što prije ažuriraju svoje podatke, kontaktirajući invaliditet@hzjz.hr. Preduvjet za dobivanje isprava je prebivalište u Republici Hrvatskoj. Projekt MOSI, financiran u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, predstavlja investiciju vrijednu više od dva milijuna eura. Važeći dokumenti, rješenja i parkirališne karte vrijede do 15. svibnja 2024. Više informacija korisnici mogu pronaći na mrežnim stranicama https://mosi.akd.hr/.

Foto: AKD (screenshot)

Facebook Comments