2. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Umjesto topola, uokolo Osijeka niču i rastu hrast lužnjak i šumske voćkarice!

2 min read
...između Nemetina i Sarvaša, poslije tri vegetacijska razdoblja, već se vide obrisi mlade šume...

Foto: OsijekExpress.com (arhiva, ilustracija) & Pixabay (ilustracija)

Međunarodnim Horizon 2020 projektom SUPERB žele se razviti i implementirati dugoročna i održiva rješenja i smjernice za obnovu šuma. U tome, s 36 partnera iz 16 zemalja sudjeluje i Hrvatski šumarski institut. Obnova šuma i monitoring provodi se na 12 demonstracijskih područja diljem Europe. Druga interaktivna radionica projekta održana je u Osijeku, a dio aktivnosti odnosi se i na šire osječko područje. I pazite sad’ – makar je ovo projekt puno većih razmjera, za ‘naše potrebe’ ostat ćemo uz Osijek, a gdje se planira pošumljavanje hrastom lužnjakom. Umjesto topola sađenih svojedobno za industriju, šume u okolici Osijeka zamijenit će – hrast.

-TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA-

Dragomir Pfeifer iz Hrvatskih šuma prezentirao je provedene aktivnosti, planove, sudionike radionice u Osijeku poveo i u obilazak pokaznih ploha. Stvari stoje ovako – na 50-ak hektara šuma uokolo Nemetina, šuma kojima gospodare Hrvatske šume provodi se supstitucija kultura euroameričkih topola, odnosno njihova zamjena u hrast lužnjak. Provodi se sječa devitaliziranih topola i sadi hrast lužnjak. – U nove će sastojine prirodno pridolaziti i druge autohtone vrste, a obavit će se i popunjavanje šumskim voćkaricama – rekao je Pfeifer na radionici.

Inače, šumske voćkarice su primjerice – divlja jabuka, divlja kruška, divlja trešnja, mukinja, jarebika, oskoruša, brekinja…

-TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA-

Dakle, na ukupno 53,50 hektara šuma smještenih uokolo Osijeka, ponajprije južno, obnavlja se kultura spomenutih euroameričkih topola sadnicama hrasta lužnjaka i šumskih voćkarica. Utvrđeno je, naime, kako okolišni uvjeti i tlo odgovaraju potrebama. – Navedenim aktivnostima omogućit će se povratak hrasta lužnjaka, naše najvrednije zavičajne vrste šumskog drveća… – nizao je Pfeifer, kazavši kako se radi i o šumi u predjelu Rosinjska bara uz Tenju, kao i na područjima naselja Palača. Nadalje, između Nemetina i Sarvaša, poslije tri vegetacijska razdoblja, već se vide obrisi mlade šume. Konačno, kako lužnjak svoj vrhunac dostiže iza 140 godina, neke nove generacije će se još više diviti.

Foto: OsijekExpress.com (arhiva, ilustracija) & Pixabay (ilustracija)