16. srpnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

FOTO Održana plesna kampanja protiv nasilja nad ženama – Milijarda ustaje

2 min read
Kampanju su podržali i predstavnici Osječko-baranjske Županije, Grada Osijeka, Društva Crvenog Križa Osječko-baranjske županije, Područni ured civilne zaštite Osijek i drugi.

– Kampanja “One Billion Rising” ili „Milijarda ustaje“ započela je na Valentinovo 2012. kao inicijativa za podizanje svijesti o uznemirujućoj statistici prema kojoj će svaka treća žena u svijetu tijekom svojeg života biti podvrgnuta fizičkom nasilju, što je sveukupno milijarda i pol žena i djevojčica, a Republika Hrvatska nije iznimka. Riječ je o globalnoj plesnoj kampanji koju je započela međunarodna organizacija „Ujedinjenih naroda“ i koja je usmjerena protiv nasilja nad ženama – objavila je Policijska uprava osječko-baranjska u priopćenju kojeg prenosimo u cijelosti…

PRIOPĆENJE

Kampanja se održava u više od 200 zemalja svijeta i 20-ak gradova u Hrvatskoj (Osijek, Rijeka, Pula, Split, Zagreb, Koprivnica i dr.) i razvila se u najveću organiziranu akciju usmjerenu na suzbijanje nasilja nad ženama.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Cilj ove aktivnosti je pokazati predanost i solidarnost u borbi protiv nasilja, upozoriti na njegove pogubne posljedice i pozvati sve da plešući odbiju pristati na „status Q“, sve dok kultura nasilja ne nestane.

I ove godine u sklopu Nacionalnog preventivnog projekta „Živim život bez nasilja“, Policijska uprava osječko-baranjska uz veliku pomoć Plesnog studia “Shine” iz Osijeka osmislili su način za sudjelovanje u ovoj kampanji, već desetu godinu za redom.

Plesači plesnog studia „Shine“ i policajci, kojima su se u plesu pridružili i Gradsko društvo Crvenog križa Osijek, Društvo „Naša djeca“ Grada Osijeka, Dječje gradsko vijeće Osijek, Plesna grupa D&D iz Osijeka, nekoliko osnovnih i srednjih škola iz Osijeka te srednjoškolski đački domovi iz Osijeka, okupili su se u Trgovačkom centru „Portanova“ u Osijeku gdje su i ove godine otplesali plesne korake s ciljem poticanja borbe protiv nasilja.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Kampanju su podržali i predstavnici Osječko-baranjske Županije, Grada Osijeka, Društva Crvenog Križa Osječko-baranjske županije, Područni ured civilne zaštite Osijek i drugi.

Građanska dužnost je prijaviti bilo koji oblik nasilja, svojim postupanjem dokazujemo da je Grad Osijek ali i Osječko-baranjska županija mjesto nulte tolerancije na nasilje, a ovakvim postupanjem možemo unaprijediti život u lokalnoj zajednici.

Policijska uprava osječko-baranjska tijekom cijele godine provodi preventivni projekt „Živim život bez nasilja“ temeljem kojega edukacijom i radionicama u osnovnim i srednjim školama na području Osječko-baranjske županije, ali i u drugim organizacijama i ustanovama s područja županije, djeci i odraslima ukazujemo na problem svih oblika nasilja.

Foto: PU OBŽ (screenshot)