19. lipnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

FOTO Grad i Unikom po cijelom Osijeku pripremaju stabla za ljeto! Da ne budu ‘nezapamćene vrućine’…

1 min read
Naime, na više lokacija u Osijeku krenula je Unikomova priprema stabala za lakše podnošenje ljetnih vrućina. Provode tretman drveća nakon zime, a prije listanja.

Grad Osijek i Unikom neće čekati da ih ‘u ljeto iznenade nezapamćene vrućine’. Kako su prethodnih godina cisternama i šmrkovima zalijevali stabla na šetnici i drugdje u gradu, a nastojeći u večernjim satima ‘paklenih’ dana nadoknaditi tekućinu biljkama, kako su cijelo ljeto zalijevali travu i cvijeće, od ove godine krenula je i prevencija, pravovremeno djelovanje za još bolji učinak. Naime, na više lokacija u Osijeku krenula je Unikomova priprema stabala za lakše podnošenje ljetnih vrućina. Provode tretman drveća nakon zime, a prije listanja. Prihranom stabala na ovaj način, uz ove pripravke, pripremaju ih za ljetne nepovoljne uvjete, stvaraju im bolje uvjete za rast i razvoj, govore iz Unikoma.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Mladim i starijim stablima uz prometnice, nogostupe i biciklističke staze narušena je kvaliteta tla zimskim soljenjem, nabijanjem tla vozilima i prometnim onečišćenjem. Provodimo dva tretmana (tijekom veljače i ožujka) vodom i posebnim pripravkom. Učinci tretmana su poboljšanje kvalitete tla, povećanje mikrobiološke aktivnosti tla važne za apsorpciju vode i hranjiva iz tla kroz korijen drveta, suzbijanje patogenih mikroorganizama – govore iz Unikoma.

Foto: Facebook, Unikom (screenshot)