19. travnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

FOTO Ovo je privremeni heliodrom u Osijeku, prvi letovi u lipnju!? Sabo: Čim primimo poziv, polijećemo…

3 min read
Ovo što vidite na slikama zapravo je privremena površina, do izgradnje novog KBC-a u Gackoj, gdje će biti usitinu pravi heliodrom. Ovo što sada imamo je privremeno, bez zahtjevane dozvole i s ulaganjem minumima sredstava.

Foto: OsijekExpress.com

Još je u siječnju prošle godine prvi puta progovreno o helikopterskim službama na području Hrvatske, njihovom mogućem sudjelovanju u medicinskoj skrbi, tada više problemski, jer su tada aktualni heliodromi bili itekako udaljeni od bolnica, da bi u veljači ove godine ministar Vili Beroš rekao da se radi na početku edukacije posada hitne helikopterske službe, koju čine liječnici i medicinske sestre i tehničari, čiji se prvi letovi očekuju početkom travnja (izglednije u lipnju nap.a., što uostalom potvrđuju iz Osijeka) i kako je u pitanju 50 liječnika i 50 sestara i tehničara, dok je jedna od baza,svakako i Osijek. Za baze Split i Rijeka ponuđeni su helikopteri Airbus EC 145, a za baze Zagreb i Osijek Airbus EC 135. To je tek nešto manji helikopter, mrvicu manje brzine, primjereniji za kontinetalni dio zemlje. A novo je i da je Osijek već dobio prvi priručni heliodrom. Eno ga u velikoj blizini bolnice, odmah iza ‘Učiteljskog fakulteta’. Napravljen je da ispuni svrhu i zadatak, ali nije trajno rješenje.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Mi ćemo letjeti po danu, odnosno kada je to moguće, jadranske baze svih 24 sata. Zapravo, usluge helikopterske hitne medicinske službe bit će operativne 24 sata sve dane u tjednu u bazama Split i Rijeka, a u razdoblju dnevne vidljivosti svakim danom u bazama Osijek i Zagreb – kazala je za OsijekExpress.com Silvana Sabo, ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu OBŽ, u čije je ruke dopala organizacija službe, dodajući kako su dvije vrste usluga, odnosno hitna intervencija i zbrinjavanje pacijenata, kao i sekundarni transport, odnosno prebacivanje pacijenata iz jedne bolnice u drugu u slučaju potrebe i specifičnosti slučaja, a timovi će se sastojati od pilota, medicinske sestre, tehničara i liječnika.

U praksi to izgleda ovako. Helikopter je na Klisi. A onda stigne dojava, može i primjerice iz Brodsko-posavske županije, s autoceste, o nekoj, ne daj Bože, prometnoj nesreći… – Recimo, da. Imamo li takvu veliku prometnu nesreću s većim brojem unesrećenih, BPŽ kontaktira nas, našu jedinicu, mi dižemo helikopeter s našom posadom i timom i zbrinjavamo pacijente, vodimo ih u prvu ustanovu, u našem slučaju u KBC Osijek – kazala je nadalje Silvana Sabo, dodajući kako druga usluga predviđa istu proceduru, poziv i dolazak službe iz baze na heliodrom iza fakulteta, gdje ih čeka medicinski tim KBC-a i predaje ili preuzima pacijenta/icu.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Voditelj Službe za tehničke poslove Kliničkog bolničkog centra Osijek Zorislav Güttler govorio je za Radio Osijek i pojasnio tehnički proces prijevoza. Helikopter će, naime, dolaziti s južne strane, slijeće na veliko slovo H, spušta se, zapravo, na visinu 1 do 1,5 metara i lebdi… Vozilo hitne dolazi do ceste i kolicima će ekipa dolaziti do helikoptera. Ovo što vidite na slikama zapravo je privremena površina, do izgradnje novog KBC-a u Gackoj, gdje će biti usitinu pravi heliodrom. Ovo što sada imamo je privremeno, bez zahtjevane dozvole i s ulaganjem minumima sredstava.

Foto: OsijekExpress.com