19. lipnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Zašto imamo 29. veljače? I kako je onima koji danas slave rođendan? Koliko je takvih u Hrvatskoj…

2 min read
- Tog datuma podjednako se rađaju i djevojčice i dječaci, iako je ukupno gledajući unutar tih promatranih deset prijestupnih godina živorođeno više dječaka.

Prijestupne godine znamo da dolaze najčešće – po Olimpijadi. Rijetko tko broji 4 godine do sljedeće, osim onih koji su rođeni toga dana, dana ‘viška’, odnosno 29. veljače. Taj dan ‘dogodi’ se svake 4 godine, jer krug zemlje oko sunca ne traje 365 dana, već ima tu i još 6 sati pa kada se nakupi dovoljno za još jedan dan, mi ga dodamo. A ono koji se rode baš toga dana imaju ‘bad luck’ s proslavama rođendana. Slave ga svake godine, ali samo sve 4 na odgovarajući datum.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Ta rijetka pojava svakako zaslužuje da se i statistički poprati pa smo zavirili u podatke statistike stanovništva te otkrili da je u Republici Hrvatskoj prema podacima Popisa 2021. na dan 29. veljače rođendan slavilo ukupno 2 399 osoba – pišu pz Državnog zavoda za statistiku i nastavljaju…

– A u potrazi za rođenima na ovaj datum prošetali smo kroz podatke čak unatrag četrdeset godina, odnosno sve do 1984., i vidjeli da je otad do danas prijestupna godina s najviše živorođenih na dan 29. veljače bila 1988., kada se rodilo njih 202, a najmanje ih je bilo 2020., kada je na taj datum živorođeno ukupno 66 beba.

– Tog datuma podjednako se rađaju i djevojčice i dječaci, iako je ukupno gledajući unutar tih promatranih deset prijestupnih godina živorođeno više dječaka.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– A osim što je roditi se na ovaj dan već posebno samo po sebi, ta sreća može biti čak i dvostruka. Tako su u milenijskoj godini, 29. veljače 2000., rođena čak tri para blizanaca, a u promatranome četrdesetogodišnjem razdoblju jedina prijestupna godina bez živorođenih blizanaca bila je 1992.

– Iako sve osobe rođene na taj specifični datum rođendan inače slave dan prije ili dan poslije, vjerujemo da je veliko zadovoljstvo puhnuti svjećice na rođendanskoj torti upravo 29. veljače. Dobrim željama pridružujemo se i mi. Uživajte u svojemu jedinstvenom danu jer do sljedećega vas dijele, naravno, četiri (duge) godine – zaključuju iz DZS-a

Foto: Pixabay (ilustracija)