28. travnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Osječka policija sutra u kontroli pojasa! Gdje morate biti ‘vezani’, do kojeg trenutka, koja je kazna…

2 min read
- Na području cijele PU osječko-baranjske sutra će se provesti pojačane mjere usmjerene na utvrđivanje prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa - objavila je policija kao najavu za četvrtak.

Posljednja ovakva najava bila je koncem veljače. Policija je jasno najavila ‘akciju pojas’ na području Osijeka i okolice, a sljedećeg dana, 28. veljače, čitali smo o utvrđena 73 prekršaja, od kojih 63 nekorištenja sigurnosnog pojasa… Hoće li isto biti i u petak? Jer, sutra, u četvrtak, 28. ožujka, policija se u Osijeku i okolici sprema učiniti isto, kontrolirati korištenje pojasa. Evo kada, a evo i što to uključuje…

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Na području cijele PU osječko-baranjske sutra će se provesti pojačane mjere usmjerene na utvrđivanje prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa – objavila je policija kao najavu za četvrtak.

Policija je podsjećala sve sudionike u prometu da su u obvezi koristiti sigurnosni pojas na svim mjestima gdje je ugrađen, kako na prednjim tako i na stražnjim sjedalima. Dakle, to je bila prva stvar koju morate znati – stražnja sjedala. Druga je iznos kazne, odnosno 130 eura, a treća vrlo bitna je do kada morate biti vezani…

Naime, bilo je sudskih primjera gdje se pokušalo nastupiti ‘pod presumcijom nevinosti’, odnosno ‘nek’ policija dokaže da nisam bio vezan’. To ‘okačite mačku o rep’. Kao i ono – ‘baš sam se odvezao’. Zašto?

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Prvo, policijski službenici imaju kamere… A drugo, zato što zakonski propisi kažu da ste u prometu svo vrijeme, da morate biti vezani, da se odvezati možete tek kada vas policijski službenik upita za dokumente, jer pretpostavlja se da se morate odvezati da bi za njima posegnuli. Znači, ništa od onoga – ‘taman sam se odvezao da dohvatim prometnu’. Prometnu ćete dohvatiti tek kada to policijski službenik od vas zatraži. Do tada sjedite, vezani sigurnosnim pojasom.

Foto: Pixabay (ilustracija)