18. svibnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Jom kipur ili pomirenje – predstava osječkog HNK-a u službenoj konkurenciji 31. Festivala glumca!

2 min read
- Izvedba predstave HNK-a u Osijeku je u ponedjeljak, 13. svibnja, u 18 sati u Vinkovcima. Predstave se održavaju i u Županji i Vukovaru. U konkurenciji za nagrade je 20 predstava.

– Akademska glumica Ksenija Prohaska, službena izbornica 31. izdanja Festivala glumca, među 20 predstava koje su u službenoj konkurenciji za nagrade, uvrstila je i prvu ovosezonsku dramsku premijeru HNK-a u Osijeku – “Jom kipur ili pomirenje”, koju je prema istoimenom romanu Ivane Šojat, režirao Želimir Mesarić. Premijera u listopadu 2023. bila je i svečano obilježavanje 50 godina umjetničkoga rada Želimira Mesarića. Iako se prve predstave održavaju već u petak, 10. svibnja u Vinkovcima i Iloku, svečano otvorenje Festivala je u subotu, 11. svibnja u Otoku, a zatvaranje 19. svibnja, u 18 sati, također u Iloku u Domu kulture – objavio je u priopćenju osječki HNK, dodajući nadalje…

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Izvedba predstave HNK-a u Osijeku je u ponedjeljak, 13. svibnja, u 18 sati u Vinkovcima. Predstave se održavaju i u Županji i Vukovaru. U konkurenciji za nagrade je 20 predstava.

– Trenutak u kojem hrvatski branitelj Josip Matijević, dragovoljac Domovinskog rata, ulazi u ordinaciju i odluči se provjeriti mladome psihijatru Grguru Romiću jedan je od onih prekretnih trenutaka u izboru svakog pojedinca da promijeni sebe. Josip Matijević, ratnik koji je branio Osijek i Vukovar te preživio srpske logore, čovjek je koji se ne može pomiriti s nepravdom, opterećen obiteljskim nasljeđem i svakodnevnom političkom situacijom. Doktor Romić drugi je, drugačiji, mlad, neiskusan, posvojeno dijete, nepriznat od kolega te se želi dokazati ili pobjeći. Razgovori u kojima se ne zna tko je pacijent, a tko liječnik pokazuju svu dubinu trauma koje poput demona opsjedaju hrvatsko društvo opterećeno novim i starim podjelama, nezaraslim ranama, zločinom i kaznom. Vješto kombinirajući suvremenost s biblijskim motivima kazne i progona, Jom Kipur Ivane Šojat roman je velike epske snage i duboko liričan u tragedijama pojedinaca. Kada će svanuti dan pomirbe – Jom Kipur – i trebamo li se prije njega prvo pomiriti sami sa sobom da bismo mogli pogledati druge oči, samo su neka od pitanja koja postavlja Ivana Šojat.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– U glavnoj se ulozi Josipa Matijevića, branitelja u mirovini, pojavljuje Ivan Ćaćić, dok njegovog psihijatra, dr. Romića glumi Duško Modrinić. Uz njih glume i Matea Grabić Ćaćić, Nikola Radoš, Antonija Pintarić, Jasna Odorčić, Davor Panić, Anita Schmidt, Ljiljana Krička Mitrovi, Matko Duvnjak Jović, Mateja Tustanovski, Dominik Karaula, Mirko Ilibašić, Katarina Milićević Drahotuski i Maja Frankić.

Foto: Kristijan Cimer