19. svibnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Policija objašnjava: Koliko bodova i u kojem vremenu ‘oduzima’ vozačku, kada se opet polaže…

2 min read
...policija protiv vozača koji u razdoblju od dvije godine prikupe 12 negativnih prekršajnih bodova, temeljem pravomoćne odluke o počinjenim prometnim prekršajima, pokreće postupak ukidanja i oduzimanja vozačke dozvole.

Bodovi se mogu skupljati letovima, u trgovinama, ali i u prometu. Samo ta ‘kolekcija’ ne donosi ništa korisno. Treba izbjeći pod svaku cijenu skupljati te bodove, već valja voziti po propisima. Ali, kada već ‘dogori do prstiju’, valja znati što se događa s dozvolom, kada se ona i na koliko oduzima, kako ju povratiti. Upravo je na to policija podsjetila poslije još jednog ‘burnog vikenda’ na prometnicama, a gdje su brojni svoje prekršaje ‘platili i dozvolama’.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– …policija protiv vozača koji u razdoblju od dvije godine prikupe 12 negativnih prekršajnih bodova, temeljem pravomoćne odluke o počinjenim prometnim prekršajima, pokreće postupak ukidanja i oduzimanja vozačke dozvole. Kada je riječ o mladim vozačima, njima se vozačka ukida i poništava ako u razdoblju od dvije godine prikupe devet negativnih bodova – objavila je policija, nastavljajući…

– Osobe kojima je vozačka dozvola ukinuta moraju ponovno polagati vozački ispit, ali tek nakon proteka dvije godine od izvršnosti rješenja o ukidanju vozačke dozvole.

– Vozača koji upravljao vozilom nakon što mu je rješenjem ukinuta i oduzeta vozačka dozvola, a prije stjecanja prava na upravljanje vozilom, kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom u iznosu od 1.320 do 2.650 eura ili kaznom zatvora u trajanju do 60 dana.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Ukoliko je prekršaj počinjen drugi put odnosno svaki sljedeći put, izreći će mu se i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom.

-Za prekršaj upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola u krvi iznad 1,00 do 1,50 g/kg, predviđena je novčana kazna u iznosu od 660 do 1.990 eura, zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom ako je prekršaj počinjen drugi put odnosno svaki sljedeći put te četiri negativna prekršajna boda kada pravomoćnom sudskom odlukom o prekršaju bude proglašen krivim.

– Stanje svojih negativnih prekršajnih bodova vozači mogu provjeriti osobno dolaskom u policijsku postaju ili putem izbornika na mrežnim stranicama Ministarstva unutarnjih poslova pod naslovom Kutak za vozače – objavila je policija.

Foto: OsijekExpress.com (arhiva, ilustracija) & Pixabay (ilustracija)