15. lipnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Festival kulena: Šampion je Stanko Josipović iz Koritne!

4 min read
- Zastupnici u Europskom parlamentu ukazali su na činjenicu kako tradicionalno proizvedena hrana od mesa nije uvijek dobro prihvaćena kod određenih političkih opcija i grupacija u Brusselu, no hrvatski suhomesnati proizvodi i dalje imaju vjerne kupce jer ih obilježava prepoznatljiva kvaliteta.

Foto: Dubravko Franjin (za Grad Beli Manastir, ustupljeno za objavu)

– U subotu je u Branjinom Vrhu održan prvi Festival kulena u sklopu kojega su dodijeljene i nagrade Drugog nacionalnog ocjenjivanja kulena u Baranji. Nagrađena su 33 proizvođača, a najniža nagrada koju su poslani uzorci dobili je srebrna povelja koju je osvojilo 18 proizvođača, dok je zlatnu povelju osvojilo 13 proizvođača kulena. Dokaz je ovo kontinuiranog rada s proizvođačima kulena te postizanja visokih standarda i ujednačenih kriterija kvalitete – javljaju organizatori i nastavljaju…

– Glavni laureati ovogodišnjeg ocjenjivanja bili su viceprvak Mato Petričević i njegova firma PPBZ Babogredski feniks, dok je šampionsku nagradu osvojio Stanko Josipović iz Koritne i njegov obrt Euro-farm.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA


– Ocjenjivačku komisiju činili prof.dr.sc. Goran Kušec, koji je bio i predsjednik komisije, prof.dr.sc. Krešimir Mastanjević, dr.sc. Miodrag Komlenić, Matej Perkušić i Vlado Ćorić.

– Miodrag Komlenić, predsjednik udruge proizvođača Baranjski kulen i direktor PC Baranjke Belje, iznimno je zadovoljan izvrsnim rezultatima baranjskih kulenara na 2. nacionalnom ocjenjivanju kulena.

– Naša udruga posvećena je proizvodnji i promociji kulena više od petnaest godina. Zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla za Baranjski kulen bio je jedan od prvih projekata zaštite hrvatskih proizvoda u EU pa su podršku tom projektu pružili i EBRD i FAO. Posebno sam ponosan jer su svi članovi udruge koji su certificirani za proizvodnju Baranjskog kulena i koriste oznaku ZOZP (OPG Šarošković, OPG Stanković, OPG Stojković, Domaći kulen Matijević, OPG Zuber i Belje plus), na ovom ocjenjivanju osvojili zlatnu medalju i time pozicionirali Baranju u središte proizvodnje vrhunskog kulena u Hrvatskoj, istaknuo je Komlenić.

– Velika podrška prvom Festivalu kulena došla je i s političke razine, naime, svečanom otvorenju odazvala su se dva zastupnika u Europskom parlamentu Tomislav Sokol i Karlo Ressler, troje hrvatskih zastupnika Goran Ivanović, koji je ujedno bio i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, Nataša Tramišak i Marijana Petir, predsjednica Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora. Na okrugom stolu sudjelovao je i Tugomir Majdak, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i ribarstva i izaslanik predsjednika Vlade RH.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA


– Zastupnici u Europskom parlamentu ukazali su na činjenicu kako tradicionalno proizvedena hrana od mesa nije uvijek dobro prihvaćena kod određenih političkih opcija i grupacija u Brusselu, no hrvatski suhomesnati proizvodi i dalje imaju vjerne kupce jer ih obilježava prepoznatljiva kvaliteta.

– Hrvatska ima 48 poljoprivrednih proizvoda zaštićenih oznakom izvornosti ili oznakom zemljopisnog podrijetla te prema broju zaštićenih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda na EU razini zauzima visoko sedmo mjesto među državama članicama.

– Okrugli stol na temu „Proizvodni lanci u proizvodnji tradicionalnih suhomesnatih proizvoda“ okupio je stručne paneliste Igora Mikulića, predstavnika HGK, Županijske komore Osijek, Romea Jukića, pročelnika Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj OBŽ, Ivanu Jurić, direktoricu Turističke zajednice OBŽ i Miodraga Komlenić, predsjednik Udruge proizvođača kulena – Baranjski kulen.

– Glavni zaključci su da se proizvodni lanac može nazvati uspješnim ako svi njegovi dionici imaju ekonomsku korist, a završni proizvod ima svoje vjerne kupce. Hrvatska se po količini proizvoda ne može mjeriti s drugim europskim državama, no naši se proizvođači suhomesnatih proizvoda moraju držati visoke kvalitete jer je to jedini način za osiguranje profitabilne i održive proizvodnje.

– Udruživanje kao preduvjet uspjeha istaknuo je na razini proizvodnje, ali i na razini promidžbe kroz brend kulena.

„Komunikacijska platforma Osječko-baranjske županije je: Na istoku je Hedonizam, što znači sljubljivanje hrane, vina i događaja, čemu upravo kulen može dati značajan doprinos. Poruka kulenarima je jednostavna – udružite se čak i ako se ne morate udruživati i na taj način razvijajte sve dijelove proizvodnog lanca, budite inovativni u promidžbi i prodaji, a svoj proizvod učinite konkurentnim i prepoznatljivim“, rekla je Ivana Jurić, direktorica TZ Osječko-baranjske županije.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA


– Gradonačelnik Belog Manastira Tomislav Rob istaknuo je namjeru gradske uprave Belog Manastira da Festival kulena učini tradicionalnim festivalskim događanjem koje će ljubiteljima domaćih suhomesnatih proizvoda dati razlog za dolaskom u Baranju i Beli Manastir.

– Gosti Festivala bili su i proizvođači kobasica iz Svetog Petra u Šumi iz Istre, te proizvođači suhomesnatih proizvoda iz Mađarske i Srbije, a udruga Graševina Croatica održala je zanimljivu radionicu o sljubljivanju vina slavonskih i baranjskih vinogorja i kulena.

Foto: Dubravko Franjin (za Grad Beli Manastir, ustupljeno za objavu)