15. srpnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

FOTO&VIDEO Spektakularna pokazna vježba vojske u Osijeku, prelet Rafalea, Black Hawk…

2 min read
Sposobnosti koje su danas prikazane su samo dio sposobnosti Hrvatske vojske koje u ovom trenutku zadovoljavaju sve kriterije operativne sposobnosti - rekao je ministar obrane Ivan Anušić.

– Za građane Osijeka i brojne druge posjetitelje pripadnici Hrvatske vojske organizirali su zajedničko druženje uz atraktivne pokazne vježbe i to na tri gradske lokacije danas 15. lipnja 2024., a u cilju promocije vojnog poziva pod geslom “Postani hrvatski vojnik” – obajvio je danas MORH poslije spektakularnog dana u Osijeku, dodajući kako su brojni okupljeni posjetitelji s oduševljenjem pratili bogat vojni program gdje su pripadnici Hrvatske vojske još jednom dokazali zašto je Hrvatska vojska od Domovinskog rata do danas, snažan jamac mira i sigurnosti.

– Želimo popuniti Oružane snage s mladim ljudima te približiti Oružane snage svakom pojedincu. U proteklih šest mjeseci bilježimo ozbiljno povećanje zainteresiranih za karijeru u Oružanim snagama, što znači da ovaj projekt ispunjava svoj cilj. Sposobnosti koje su danas prikazane su samo dio sposobnosti Hrvatske vojske koje u ovom trenutku zadovoljavaju sve kriterije operativne sposobnosti – rekao je ministar obrane Ivan Anušić.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA


– Uz atraktivne pokazne vježbe, odnosno prikaz sposobnosti Hrvatske vojske, održana je i izložba vojne opreme i naoružanja Hrvatske vojske. Pripadnici Hrvatskog ratnog zrakoplovstva izveli su za građane letački program u okviru kojeg su višenamjenski borbeni avioni Rafale preletjeli nebo iznad Osijeka, čime je završen program Hrvatske vojske za promociju vojnog poziva pod geslom “Postani hrvatski vojnik”. Također, u razgovoru s pripadnicima Hrvatske vojske zainteresirani građani mogli su saznati sve informacije o vojnom pozivu i mogućnostima ostvarivanja karijere u Hrvatskoj vojsci, uključujući informacije o dragovoljnom vojnom osposobljavanju, vojno studijskim programima, stipendiranju učenika srednjih škola te o svim praktičnim i specifičnim karakteristikama vojnog poziva. Građani su također mogli vidjeti vježbu Antiterorističke postrojbe vojne policije kojom je prikazano postupanje Taktičkog tima Antiterorističke postrojbe vojne policije prilikom visokorizičnog uhićenja iz motornog vozila. Pripadnici Zapovjedništva specijalnih snaga izveli su vježbu ubacivanja specijalaca u područje operacije iz helikoptera Black Hawk tehnikom repelling i iskakanje padobranom. Pripadnici Počasno-zaštitne bojne izveli su vojno akrobatsku vježbu kojom su ponovo pokazali vrhunsku preciznost i sinkroniziranost u rukovanju naoružanjem te visoku razinu uvježbanosti. Također, građani su mogli vidjeti prikaz rada robota za uklanjanje minsko-eksplozivnog sredstva koji omogućuje da se na siguran način uklone minsko eksplozivna sredstva i opasnost te omogućuje stvaranje sigurnog okruženja. Obavještajna pukovnije ovom prilikom prikazala je građanima korištenje besposadnih letjelica, odnosno dronova. Širok spektar mogućnosti ovu letjelicu čini pogodnom za zadaće potpore civilnim institucijama poput zadaća traganja i spašavanja, protupožarne zaštite i ostalih zadaća nadzora iz zraka – objavio je MORH.

Foto: OsijekExpress.com & MORH (screenshot)


TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA


TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA