15. srpnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

U Milanu navijaju najhrabriji: Osječanin i generalni konzul okuplja Hrvate u Italiji i navija…

2 min read
Dobili smo ga telefonski. Već je na mjestu. U Milanu. Utakmica počinje uskoro. Uz njega su obitelj i prijatelji, lokal se polako puni, dolaze Hrvati, dolaze i Talijani...

Nije ‘fora’ biti sada u Leipzigu!? Ma naravno da jeste. Ali, ima još jedno bolje mjesto, za najhrabrije, u srcu Italije. Jer, generalni konzul Republike Hrvatske u Republici Italiji, u Milanu, Osječanin Stjepan Ribić, kojeg brojni pamte kao akademskog predavača u Đakovu i direktora županijske razvojne agencije u Osijeku, danas kao čovjeka koji ‘otvara vrata’ Hrvatima u Italiji, utakmice Europskog nogometnog prvenstva gleda u Milanu, organizirano, s našim ljudima. A tako je i večeras, u srcu Milana navijaju za Hrvatsku u utakmici Hrvatske i Italije za prolaz iz skupine.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA


– Mi smo uvijek uz Hrvatsku! Bit ćemo uz nju i u ponedjeljak protiv Italije! Požurite s rezervacijama jer je gotovo sve puno… – napisao je još prije 4 dana Ribić na Facebooku našim ljudima, pozivajući ih da se jave za još nekoliko preostalih mjesta na milanskoj lokaciji, pod hrvatskim stijegovima.

O Ribićevoj prisutnosti u hrvatskoj zajednici u Italji, čak izvan profesionalnog i obveznog, svjedoči i kako ne propušta primiti hrvatske nogometaše, otići na utakmicu gdje ima naših igrača, a nije propustio vidjeti ni Sergeja Levaka, Osječanina u redovima Rome.

Dobili smo ga telefonski. Već je na mjestu. U Milanu. Utakmica počinje uskoro. Uz njega su obitelj i prijatelji, lokal se polako puni, dolaze Hrvati, dolaze i Talijani, ali gleda se utakmica, govori nam Ribić, u apsolutnoj slozi. No, razumije se, očekuje pobjedu Hrvatske.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA


– Ovo je naše mjesto, ovdje smo gledali sva prvenstva do sada, znaju nas konobari, gazda, svi gosti, nikada problema nije bilo, neće ni večeras, uvjeren sam. Znaju svi da smo ozbiljni ljudi, veliki domoljubi i da navijamo za svoju zemlju – kazao je u dahu Ribić iz Milana.

Inače, Stjepan Ribić je na papinskom sveučilištu Gregoriana magistrirao filozofiju, a ondje je upoznao i suprugu Leonildu Conti, poslije Osječanima znanu kao ravnateljicu Galerije. Ona je prvo završila Akademiju likovnih umjetnosti u talijanskome Bergamu, dvije godine provela na studijskim putovanjima u Njemačkoj i Austriji, još dvije godine u brazilskom gradu Porto Allegreu…, ali i ona je sada – naša. Oboje su danas doktori znanosti.

Foto: Facebook (screenshot)