15. srpnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Glavni vikend 58. đakovačkih vezova donosi nam niz raznovrsnih događanja!

3 min read
Središnji dio programa svečanog otvaranja scenska je slika naziva „Sjaj nam sunce domovini slatkoj…“...

Iako 58. Đakovački vezovi traju još od 21. lipnja, posljednja tri dana, koja će se održati nadolazećeg vikenda (od 5. do 7. srpnja), zajedno čine glavni vezovski vikend.

U petak program započinje Pučkim crkvenim pjevanjem koje će se od 17:00 sati održati u prostoru Centra Amadea, a onda se centar događanja seli ispred katedrale, na Strossmayerov trg, gdje se od 21:00 sat održava program svečanog otvaranja 58. Đakovačkih vezova. Središnji dio programa svečanog otvaranja scenska je slika naziva „Sjaj nam sunce domovini slatkoj…“, koja u središte stavlja poznatog književnika Luku Botića. Kao i prethodnih godina scenarij je napisao đakovački književnik Mirko Ćurić, a scensku sliku režirao je Darko Milas. U programu će se kao i svake godine predstaviti brojni solisti, tamburaški sastavi, kulturno-umjetnička društva, uzgajivači lipicanca i Državna ergela lipicanaca. Program svečanog otvaranja moći će se pogledati u izravnom prijenosu na programu HRT 1. Nakon svečanog otvaranja na prostoru iza crkve Svih svetih slijedi glazbeni program, gdje će goste zabavljati Slavonske lole. Ove se godine glazbeni program završna tri dana odvija na još jednom mjestu, u dvorištu Kuće Reichsmann, gdje ćemo u večernjem terminu moći slušati tamburaše.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA


Subotnje jutro rezervirano je za predstavljanje proizvoda zemlje partnera Republike Bugarske na gradskom korzu u 9:00 sati te predstavljanje Revije 58. Đakovačkih vezova u Kući Reichsmann. U popodnevnom terminu s početkom u 15:00 sati na hipodromu Državne ergele Đakovo održat će se Croatia kup za jednoprege i dvoprege,  a u Strossmayerovom parku će se od 18:30 sati održavati i folklorni program gdje će nastupiti gostujuće skupine i gdje će se dodijeliti nagrade za najbolje uređen izlog na temu 58. Đakovačkih vezova. Vrhunac folklornog programa bit će predstavljanje zemlje partnera Republike Bugarske, gdje će nastupiti Ansambl za folklornu pjesmu i ples „Nikola Vapcarov” Sandanski. U glazbenom programu iza crkve Svih svetih od 21:00 sat nastupit će U prolazu i Dalmatino.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA


Vrhunac 58. Đakovačkih vezova svakako je svečana povorka u kojoj će sudjelovati folklorne skupine, svatovske zaprege i konjanici. Svečana povorka, u kojoj ove godine očekujemo 55 folklornih skupina iz cijelog svijeta te mnoštvo svatovskih zaprega i konjanika, na rasporedu je od 8:30 sati, a moći će se pogledati u izravnom prijenosu na programu HRT 2. Nakon povorke slijedi sveta misa u đakovačkoj katedrali, a program zatim seli u Strossmayerov park, gdje će se od 10:30 sati održati Međunarodna smotra folklora i Smotra folklora Hrvatske. Na hipodromu Državne ergele Đakovo u 15:00 sati održat će se „Nagrada Državne ergele Đakovo i Lipik” za jednoprege i dvoprege, a u Strossmayerovom parku u 17:00 sati Smotra folklora Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema. Strossmayerov park mjesto je gdje se svake godine programom „Slavonijo, zemljo plemenita“ zatvaraju Đakovački vezovi, a tako će biti i ove godine. Od 21:00 sat ondje će se održati izbor za najbolje nošeno narodno ruho (djevojke, snaše i momci), dodjela nagrada te zatvaranje 58. Đakovačkih vezova. Sve će biti popraćeno glazbeno-scenskim programom. U glazbenom programu iza crkve Svih svetih od 21:00 sat nastupaju Dyaco i Vranac.

Tekst i foto: Đakovački vezovi