15. srpnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Štrajk danas: Do sada u Osijeku djeca ‘izgubila’ +/- 25 školskih sati! Što čekaju Vlada i Sindikati?

2 min read
S današnjim danom u Osječko-baranjskoj županiji za sobom imamo 5 dana štrajka, do srijede će ih biti 6.
razred štrajk učionica

Odužilo se! Danas je 17. dan štrajka u osnovnim i srednjim školama u Republici Hrvatskoj! Sutra će biti 18. Cirkularno, a kako ne bi odveć ‘stradali’ učenici, već sporadično, svakih nekoliko dana izostaju, ovisno o županiji. A u srijedu će ponovno štrajkati sve županije, cijela Hrvatska.

U našoj, u Osječko-baranjskoj županiji, danas je na snazi štrajk po cirkularnom modelu. Djeca su uglavnom kod kuća, osim ako je pojedina škola odlučila drugačije i ignorirala Sindikate.

S današnjim danom u Osječko-baranjskoj županiji za sobom imamo 5 dana štrajka, do srijede će ih biti 6. Dva puta je štrajkala cijela Hrvatska, 3 puta OBŽ.

U 5 dana, s prosjekom sati od 5 po danu, a budući da djeca nižih razreda u osnovnim školama nerijetko imaju po 4 sata, a u višim uglavnom 6, djeca u OBŽ su do sada izgubila 25 školskih sati, u srijedu će ih biti 30.

Cijela je Hrvatska štrajkala 10. i 21. listopada, a OBŽ 15., 24. listopada i danas, 4. studenoga.

Podsjećamo …

“Postupak mirenja između Vlade i školskih sindikata … završio neuspješno. To znači da učitelji i profesori sutra stupaju u štrajk u cijeloj zemlji. Vlada je u cijelosti odbila naše zahtjeve, a ponudila je povećanje od 2 posto od 1. listopada i 2 posto od 1. lipnja 2020 kroz dodatke. To je za sindikate neprihvatljivo i iz tog razloga mirenje je neuspješno završilo. … počinje štrajk u sustavu osnovnog i srednjeg školstva. Bit će to cirkularni štrajk … Na taj način osigurat će se kontinuitet pritiska. Ustrajnošću i jedinstvom u provedbi štrajka poručit ćemo Vladi RH da mi ne pristajemo na mrvice! Ovim štrajkom čuvamo svoje dostojanstvo i vraćamo dignitet struci koja se i ovakvim, sramotnim ponudama Vlade RH, nastoji još više degradirati” – napisao je Sindikat hrvatskih učitelja na svojoj stranici još 9. listopada.

S druge strane, Vladi je teško se ‘ispružiti’ kada novca manjka. Davanja Hrvatske za obrazovanje su postotno po prilici kakva i u drugim zemljama, samo što je naš proračun ‘mršav’. Jer, realni sektor teško može ‘proizvesti’ dovoljno novca za javni.

Ali, dogovorite se već !!!

Foto: Pixabay (ilustracija)

Facebook Comments