4. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Promjene polaganja vozačkog! Jerković: Kamera – da! Bez instruktora – nikako!

2 min read
Komentar smo tražili od Marjana Jerkovića, vlasnika Auto škole Sunce, a koji se već našao na našim stranicama kao čovjek koji je darovao još jedno polaganje za vozačku dozvolu djetetu iz doma Klasje, a nakon akcije Zaklade Slagalica u Osijeku.
autoškola jerković

Dvije od važnijih izmjena koje predlaže zakonodavac u načinu polaganja vozačkog ispita su da se vozila opreme kamerom, kao i da tijekom ispita ispitivač sjedi na prednjem sjedištu, a instuktor na istražnjem.

Komentar smo tražili od Marjana Jerkovića, vlasnika Auto škole Sunce, a koji se već našao na našim stranicama kao čovjek koji je darovao još jedno polaganje za vozačku dozvolu djetetu iz doma Klasje, a nakon akcije Zaklade Slagalica u Osijeku.

– Kamera u vozilu je odlično rješenje. Već je i prije učinjeno puno uvođenjem tableta, a gdje se osiguralo da ispit traje 30 minuta. Naime, vrlo često se ispit znao skratiti na 10 i 15 minuta, a unošenjem podataka o kandidatu u tablet osiguralo se trajanje od pola sata, što smatramo optimalnim za utvrđivanje nečije sposobnosti da upravlja vozilom. Ideja kamere sa snimanjem zvuka u kabini bit će dodatno osiguranje za kandidata, jer pojedini ispitivači jako lijepo pripreme kandidata na ispit, dočim se nekada dogodi i da pojedini unesu nemir – počeo je Marjan Jerković, nastavljajući…

– Novac u slučaju pada na ispitu nije mala stvar. To je gotovo 800 kuna i to kandidat zna. To je već pritisak na njega. Ako k tome još osjete pri ulasku u vozilo i malo negativne energije, pritisak se povećava. Zbog toga će kamera biti dobro rješenje, a gdje će se moći vidjeti cijela situacija u slučaju kakve žalbe i slično. Jesu li bili pješaci, biciklisti… je li bilo zeleno, treptavo zeleno, žuto svjetlo… – nizao je Jerković, dodajući da se s drugim dijelom prijedlog pravila o polaganju nikako ne može složiti, a to je da instruktora nema u automobilu s kandidatom i ispitivačem.

– Prvo, nisu svi automobili isti. Ispitivač prelazi iz primjerice Up-a u Golfa, Audija… Što ako kandidat procijeni da može proći između parkiranih vozila uz rub ceste, a ispitivač stisne kočnicu? Ne sviđa mi se ta ideja, nikome od nas – počeo je o drugoj temi Jerković.

– K tome, ispitivač danas ispunjava podatke u tablet, što je vrlo slično mobitelu. Kako će kontrolirati promet, tipkati? A onda se sjetite i onog pritiska o kojem sam govorio. Situacija bez instruktora u vozilu samo bi povećala pritisak, jer kandidatu je instruktor netko s kim se povezao u učenju, s kim se razumije. Pogrešna je ideja da instruktor ne bude u vozilu – zaključio je vlasnik Autoškole Sunce.

Foto: Pixabay (ilustracija) & Facebook

Facebook Comments