29. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Sve za zaštitu! Osijek ‘Big brother’: Gleda nas 41 kamera!

2 min read
Time je završena prva faza postavljanja kamera na javnim površinama Osijeka koja je ukupno stajala 755.070 kuna.
osijek kamere

Zbog učinkovitije zaštite građana, imovine i javnih površina – Grad Osijek rekonstruirao je i proširio postojeći sustav video-nadzora. Sustav je u potpunosti digitalan, umrežen i upravljiv s jednog središnjeg mjesta. Osim toga, sustav osigurava stalan izravni nadzor policijskim službenicima, što višestruko skraćuje vrijeme intervencije.

Tvrtka Sigurnost potkraj 2019. obavila je posao montaže video-nadzora i pustila ga u rad. U ovom trenutku uključena je 41 kamera, poradi poboljšanja sigurnosti građana, privatne i javne imovine te prevencije vandalizma. Time je završena prva faza postavljanja kamera na javnim površinama Osijeka koja je ukupno stajala 755.070 kuna. Na novoobnovljenom Trgu Vatroslava Lisinskoga u Tvrđi postavljeno je 11 kamera u vrijednosti 150.000 kuna koje će vrlo izgledno sufinancirati s 85% fondovi EU.

-Tijekom ove i sljedeće godine nastavit ćemo s postavljanjem odgovarajućeg broja kamera na novih 6 lokacija, čime će se okončati druga faza širenja video-nadzora. Upravo je završena i druga faza projekta „Osijek free Wi-Fi“ kojom je nadograđen i proširen postojeći sustav „Bežični Osijek“. Riječ je o kontinuiranim naporima Grada Osijeka u pogledu tehnološkog razvoja Osijeka, kako bismo primjenjujući nove tehnologije kreirali „Smart City“, pametni grad koji ide ukorak s vremenom. – kazao je tijekom obilaska postavljenog video-nadzora zamjenik gradonačelnika Boris Piližota i dodao da suvremenost nameće potrebu za pronalaženjem inovativnih rješenja koja ne će samo odgovoriti na osnovne potrebe stanovnika, nego će unaprijediti kvalitetu života građana i osigurati održiv gospodarski rast.

Druga faza projekta „Osijek free Wi-Fi“ – nadogradnja i proširenje postojećeg sustava „Bežični Osijek“ koja je stajala gotovo 70 tisuća kuna – pokrila je Trg Ante Starčevića s pothodnikom, Trg slobode i Trg Marina Držića. Prošle godine uveden je besplatan bežični internet na najfrekventnijim lokacijama u svih 8 mjesnih odbora Grada Osijeka, dok u 7 gradskih četvrti građani imaju besplatan internet već 10-ak godina.
Grad Osijek potpisao je Sporazum o dodjeli bespovratnih sredstava za program WiFi4EU koji je 2019. raspisala Europska komisija. Putem programa WiFi4EU financirat će se Wi-Fi infrastruktura – oprema i troškovi postavljanja točke za pristup internetu u 100 postotnom iznosu, a Grad Osijek plaćat će internetsku pretplatu i održavanje opreme tijekom sljedeće tri godine. Ovim sredstvima Grad planira proširenje i nadogradnju Wi-Fi područja na prostoru Promenade početkom ove godine.

Tekst i foto: Osijek.hr

Facebook Comments