19. travnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Krematorij u Osijeku u lipnju ili kolovozu! Započele prilagodbe, natječaj…

2 min read

Od svibnja prošle godine gotovo da nema medija u Osijeku i okolici koji nije izvijestio o gradnji krematorija u Osijeku, a koji bi bio prvi takav izvan Zagreba. Rečeno je bilo kako će isti biti završen do kraja 2019. godine, gdjegod se spominjo početak 2020. godine. Pa ipak, plemenite namjere ne idu uvijek brzo! Proces je započet, natječaj u tijeku, a traži se svakako dugoročno najbolje i najkvalitetnije rješenje. Ove godine Osijek će imati krematorij!

Krematorij u Osijeku trebao bi biti u dvije od sedam odarnica Centralnog groblja, a kako bi se smanjili troškovi prilagodbe prostora. Rečeno je kako će građevinsku prilagodbu prostora, kupnju i instalaciju peći financirati Grad Osijek, a vrijednost čega je oko 2,5 milijuna kuna. Taj je iznos sada, a sukladno želji postizanja najviše kvalitete, narastao.

Kontaktirali smo osječki Ukop, a u namjeri saznanja razvoja situacije, budući da je za krematorij, koliko kod surovo, ali zapravo i životno zvučalo, postojano zanimanje na ovom prostoru.

– Analizirajući potrebe istočnog dijela Hrvatske, ponudu na tržištu kremacijskih peći i iskustva drugih pogrebnih poduzeća koje imaju uslugu kremacije, krajem prošle godine smo odlučili pribaviti  tehnološki moderniju kremacijsku peć s najboljim ekonomsko-ekološkim karakteristikama te smo  u skladu s tim planirali dodatna sredstva u proračun za 2020. godinu koja su u ukupnom iznosu od 3.550.000,00 kn. Napominjem da se radi o vrlo zahtjevnom projektu koji će zadovoljiti potreba građana u slijedećih 20-tak godina – odgovorio je pisanim putem direktor osječkog Ukopa Hrvoje Ostrički za OsijekExpress.com, dodajući…

– 27. prosinca 2019. godine je raspisan javni natječaj za nabavu i ugradnju kremacijske peći sa potrebnim građevinskim radovima na objektu mrtvačnice Centralnog groblja, koji je u tijeku – nastavio je direktor zaključujući…

– Rok realizacije ovisi o dužini trajanja natječaja, ishođenju potrebne građevinske dokumentacije, prilagodbi prostora i ugradnji same peći. S obzirom da dio navedenih parametara ne ovisi o naručitelju ne možemo potpuno precizno utvrditi rok završetka. Pretpostavljeni rok za sve navedeno je između 6 i 8 mjeseci, odnosno u drugoj polovici ove godine – zaključio je Ostrički.

Pojednostavljeno, Osijek i njegovo poduzeće Ukop krenuli su realizaciju projekta sukladno najavi i obećanju, a u namjeri da se postigne najkvalitetnije i najdugoročnije rješenje.

U Osijeku na Centralnom groblju otprije postoje kolumbariji za ukapanje urni pokojnika, a čiji se kapaciteti povećavaju sukladno praksi, dočim postoji mogućnost i prosipanja pepela po ružičnjaku u neposrednoj blizini.

Facebook Comments