1. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Vlada RH odlučila: That’s it! Osijek prvi 5G grad u Hrvatskoj!

2 min read
Predsjednik Vlade Andrej Plenković ocijenio je usvajanje ove odluke jako dobrim, kazavši da je to i na tragu velike investicije Ericsson Nikole Tesle u Osijeku.
plenković osijek 5g

Na otvorenom dijelu sjednice raspravljeno je 12 točaka dnevnog reda, među kojima prijedlozi zakona o izmjenama i dopunama – Zakona o Hrvatskoj narodnoj banci i Zakona o kreditnim institucijama te Zaključak o određivanju prvog hrvatskog 5G grada – piše službena internetska stranica Vlade Republike Hrvatske.

EVO CIJELOG SADRAŽAJA

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković izvijestio je da se Grad Osijek određuje prvim velikim gradom u Republici Hrvatskoj u kojem će se do 31. prosinca 2020. godine izgraditi 5G mreža i pustiti u komercijalni rad 5G usluge.

Predloženi Zaključak, naveo je, predlaže se temeljem Komunikacije Europske komisije Europskom parlamentu, Vijeću, Europskom gospodarskom i socijalnom odboru i Odboru regija “5G za Europu – Akcijski plan”, koja sadržava jasne smjernice za poticanje razvoja infrastrukture i usluga pokretnih komunikacije pete generacije do 2020. godine.

Stručna radna skupina, sastavljena od predstavnika Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM) te sva tri operatora pokretnih komunikacija u Republici Hrvatskoj provela je aktivnosti u cilju odabira prvog hrvatskog 5G grada u skladu s navedenim Akcijskim planom.

Nakon zaprimljenih iskaza interesa gradova Bjelovara, Karlovca, Osijeka i Rijeke, održanih radnih sastanaka s predstavnicima tih gradova i analize prednosti i nedostataka svakog pojedinog grada, koja je obuhvatila teritorijalnu veličinu navedenih gradova, broj stanovnika, konfiguraciju terena i mogućnosti različitih primjena 5G tehnologije, Stručna radna skupina predložila je grad Osijek.

“Određivanje Osijeka kao prvog hrvatskog 5G grada, u sinergiji s Projektom Slavonija, Baranja i Srijem značajno će pridonijeti razvoju istočnog dijela Hrvatske”, istaknuo je Butković, dodavši da su sva tri domaća operatora pokretnih komunikacija spremna zajednički izgraditi i uvesti 5 G infrastrukturu i usluge u gradu Osijeku.

Ministar je izrazio uvjerenje da će ovo postati dobar model za uvođenje ove nove tehnologije na cijelom području Republike Hrvatske.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković ocijenio je usvajanje ove odluke jako dobrim, kazavši da je to i na tragu velike investicije Ericsson Nikole Tesle u Osijeku.

Tekst: Vlada RH, Foto: Youtube (screenshot), Pixabay (ilustracija)

Facebook Comments