29. rujna 2023.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

SDP predstavio u Osijeku program za poljoprivredu

3 min read
Županijski SDP je danas u Osijeku održao konferenciju za novinstvo, predstavljajući program za poljoprivredu.

Županijski SDP je danas u Osijeku održao konferenciju za novinstvo, predstavljajući program za poljoprivredu. Na koferenciji su govorili Domagoj Hajduković, predsjednik Županijske organizacije SDP Osječko-baranjske županije, Dražen Kurečić, predsjednik SDP-ovog nacionalnog Savjeta za poljoprivredu, šumarstvo i vodno gospodarstvo i dr.sc. Dragutin Bodakoš, predsjednik županijskog Savjeta SDP-a za poljoprivredu.

PRIOPĆENJE

„Ovaj utorak, predstavili smo smjernice SDP-ovog programa za izbore s našim ciljevima i vizijom. Nastavit ćemo ga predstavljati i dalje diljem Hrvatske ali i naše županije, te ovim putem još jednom pozivam sve zainteresirane da se uključe u predlaganje i raspravu na stranici ispisibuducnost.hr. Danas u Osijeku predstavljamo SDP-ov program za poljoprivredu kao jedan od segmenata općeg programa. Naime, uvijek to moram ponoviti, istok Hrvatske je gospodarski devastiran, prvo u Domovinskom  ratu, onda privatizacijom i na kraju nebrigom. Naš nekad bogati kraj je danas sveden na demografsku bazu Zagreba, Njemačke, Irske…  Okosnica razvoja Slavonije, Baranje i Srijema bi trebala biti poljoprivreda i baš zato danas zainteresiranoj stranačkoj i općoj javnosti želimo predstaviti program na kojem je radio naš nacionalni Savjet za poljoprivredu. Također, danas ćemo osnovati i županijski Savjet za poljoprivredu o čemu će nešto više reći njegov predsjednik dr. Bodakoš“ uvodno je rekao Hajduković.

„Poljoprivreda je vrlo važna grana gospodarstva i mi u SDP-u ćemo se prema njoj tako i ponašati. Stoga ćemo u prvoj godini mandata odmah implementirati  5 žurnih mjera, kako bi odmah po dolasku na vlast pomogli našim poljoprivrednicima koje su razne HDZ ove Vlade i ministri doveli na neslavno zadnje mjesto u EU. Te mjere su: Isplata 100%-tnih izravnih potpora poljoprivrednicima u najkraćim rokovima i povlačenje svog raspoloživog novca iz EU fondova namijenjenih poljoprivredi i ribarstvu, smanjenje stope PDV-a na repromaterijal na 5%, novi Zakon o poljoprivrednom zemljištu s prioritetom na domicilne poljoprivrednike, uvođenje novog modela sustava potpora s naglaskom na male i srednje OPG – ove, te regionalizacija i poticanje preustroja u zadružni oblik povezivanja. Posebno bih istaknuo potrebu žurnosti donošenja novog Zakona o poljoprivrednom zemljištu jer je zemlja osnovni resurs u poljoprivredi. Novim Zakonom ćemo osnovati potpuno neovisnu javnu instituciju koja će biti nositelj transparentnog i poštenog procesa upravljanja, dodjele i raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem. Zakonom ćemo omogućiti da domicilni mali i srednji OPG-ovi imaju pravo prvenstva zakupa i to po transparentnim i objektivnim kriterijima.“ istaknuo je Dražen Kurečić.

„Osječko-baranjska županija je jedna od predvodnica biljne i stočarske proizvodnje i kao takva ima što reći i predlagati kada se predlažu mjere i izrađuje program na nacionalnoj razini. Smatramo da iskustva i znanja stuke iz naše županije mogu i moraju dati povratno značajan prilog stabilizaciji i razvoju poljoprivrede u Hrvatskoj i našoj županiji. Zbog toga prioriteti našeg rada uključivat će racionalno i efikasno gospodarenje poljoprivrednim zemljištem (17,4% najkvalitetnijeg zemljišta u RH se nalazi u našoj županiji), stabilizacija biljne proizvodnje u našoj županiji, razvijanje stočarske proizvodnje i slatkovodnog ribarstva, unaprjeđenje ruralne politike, proučavanje utjecaja klimatskih promjena na poljoprivredu u županiji, korištenje šumskih potencijala i voda u funkciji razvoja gospodarstva“ rekao je Bodakoš i dodao „Za svaki od navedenih prioriteta ćemo dati prijedloge rješenja u koji ma glavnu riječ treba voditi struka. Upravo su Sveučilište u Osijeku i njeni Poljoprivredni i Prehrambeno-tehnološki fakultet rasadnik stručnjaka koji treba koristiti. Zato je naš Savjet otvoren za sve koji mogu i žele pomoći u unaprjeđivanju i osnaživanju poljoprivrede, kako naše županije tako i cijele Hrvatske.“ „Želimo promijeniti odnos prema područjima države koje trebaju posebnu pažnju ali i odnos prema vlasti općenito. Zbog toga smo i predstavili naš program Slavonija 2030 kao posebni regionalni program razvoja jer je sasvim jasno da će bez strateških mjera i vizije razvoja istok Hrvatske dodatno opustjeti. Naši planovi i strategije nisu PR projekti nego jasni dokumenti koji artikuliraju mjere i poteze za svaki segment društva s ciljem osiguravanja poštene plaće za pošten rad i ugodan život u cijeloj Hrvatskoj“ zaključio je Hajduković.

Tekst i foto: SDP

Facebook Comments